Anadolu Ajansı: Japonya esnafı Covid-19 önlemleri nedeniyle zor durumda

Türkiye'de esnafın çektiği zorluklarla ilgili bir satır yazmayan AA, Japonya esnafının Covid-19 önlemleri nedeniyle yaşadığı sıkıntılarla ilgili haber hazırladı...

Anadolu Ajansı: Japonya esnafı Covid-19 önlemleri nedeniyle zor durumda

İktidara yakınlığıyla bilinen Anadolu Ajansı, Türkiye’de koronavirüs pandemisi nedeniyle iş yapamayan veya kepenk indirmek zorunda kalan esnafın dertlerini görmezken, Japonya’daki esnafın dertlerini haberine taşıdı. AA, Japonya esnafının zor durumda olduğuna dair hazırladığı haberde, ‘işletme sahiplerinin hükümetten yeterli yardımı alamadıklarını ve zor durumda olduklarını söylediklerini’ belirtiyor.

Türkiye’de salgının başından beri en çok zararı gören esnafın isyanını yandaş medya ve ajanslar görmezken, esnaf sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kapanan dükkan yok’ dese de Türkiye’de Covid-19 nedeniyle kepenk indiren dükkanların sayısı onbinlerle ölçülüyor.

Koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle uzun süredir iş yerleri kapalı olan esnaflar sosyal medyadan  #Esnaf1MarttaAçıyor etiketi ile Twitter gündemine girdi.

Türkiye’de esnafın hali ortadayken, Anadolu Ajansı’nın Covid-19 tedbirleri sebebiyle zor durumda olan Japonya esnafına dair haberi ise şöyle:

“Japonya’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 11 eyalette olağanüstü hal (OHAL) bir ay daha uzatılırken, işletme sahipleri, hükümetten yeterli yardımı alamadıklarını ve zor durumda olduklarını söylüyor.

AA muhabiri, Japonya’nın başkenti Tokyo’da esnafa, salgının gelir düzeylerine etkisi, OHAL sürecinde yaşadıkları zorlukları sordu. Kıyafet satıcısı Ojima, salgın dolayısıyla seyahat, alışveriş ve eğlence faaliyetlerinin durmasının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Dışarı çıkılmıyorsa yeni kıyafet ihtiyacınız olmuyor demektir.” dedi.

Geçen yıl satışların yarı yarıya düştüğünü, bu yıl da düşüşün sürdüğünü anlatan Ojima, “Hükümetten maddi destek istiyoruz.” diye konuştu. Ojima, hafta içi Meclis’ten geçen “çalışma saatlerini kısaltmayan işletmelere ceza verilmesi”ni öngören yasaya ilişkin, “Düzgünce destek verilse, dükkanlar da ilgili kararlara ilişkin rahat hisseder ve sizi dinler. Öyle bile olsa para cezaları biraz sert.” şeklinde konuştu.

Kafe işletmecisi Şef Yukimori, restoranların salgının kolaylıkla yayılmasına gerekçe gösterildiğini ve devletin ısrarla işletme saatlerini kısaltma adımlarına karşılık sektörü yeterince desteklemediğini savundu. Yukimori, “OHAL yeniden uzatıldı, restoranlar ‘tehlikeli yerler’ diye ilan edildi. Bir kriz durumu var.” ifadelerini kullandı.”

ESNAFIN ALDIĞI DESTEK YETERSİZMİŞ…

AA bir esnafın, aldıkları devlet desteğinin yetersiz olduğunu belirttiğini de şu ifadelerle haberine taşıdı:

“Ülkenin popüler pirinç krakeri “Senbei” satıcısı Toyona ise piyasaların geçen yıl mart ortasına dek dayandığını ancak nisanda ilk OHAL’in uygulanmasıyla işlerin yarıdan fazla azaldığını söyledi. “Ne zaman düzelir belli değil, sabrediyoruz. Bu yıl geçen seneden daha kötü.” diyen Toyona, aldıkları devlet desteğinin yetersiz olduğunu kaydetti. Toyona, “Geç vakte kadar açık kalmanın da bir anlamı yok. Müşteri dışarı çıkmıyor. İnsanlar dışarı çıkmazsa yapacak bir şey yok. Erken kapatıyoruz. Bu yıl sonuna dek bu iş böyle gider” diye konuştu.”