Almanya'dan büyükelçi ve Türkiye açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de istenmeyen kişi ilan edilen büyükelçilerinin sınır dışı edileceğine dair bir bildirim almadıklarını ancak Erdoğan'ın açıklamalarının endişe verici olduğunu açıkladı.

Almanya'dan büyükelçi ve Türkiye açıklaması

Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması için ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Türkiye büyükelçilikleri 18 Ekim’de ortak bir açıklama yayımlamıştı. Fakat büyükelçilerin ülkeden çıkarılmaları konusunda herhangi bir resmi girişim başlatılmadı. 

ÜLKEDEN ÇIKARILMA BİLDİRİMİ

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında, “Tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın açıklamalarını gördük. Fakat (büyükelçinin) ülkeden çıkarılması ya da buna benzer bir şey hakkında hafta sonu herhangi bir resmi bildirim almadık” dedi. 

Almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü, büyükelçisinin ülkeden çıkarılması yönündeki bir talimatın Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin derinliği ve önemiyle tezat teşkil edeceğini belirterek, Almanya’nın hafta sonu Paris ve Washington’daki müttefikleriyle temas kurduğunu ifade etti. 

Almanya hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert, Berlin yönetiminin Erdoğan’ın açıklamalarını “endişeyle” karşıladığını ve “anlayamadığını” belirtti.