Almanya'da 'kontrollü açılış' kararı alındı

Almanya'da kısıtlamalar 28 Mart’a kadar devam edecek.

Almanya'da 'kontrollü açılış' kararı alındı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve 16 eyaletin başbakanlarıyla video konferans yoluyla gerçekleştirdiği ve 10 saat süren koronavirüs zirvesinde kısıtlamaların kademeli ve kontrollü bir şekilde gerçekleşeceğini veya kısıtlamaların sertleştirileceği kararlaştırıldı.

Zirvenin ardından açıklamada bulunan Merkel, 2021 baharının 2020 baharından daha güzel olacağını belirterek, “Artık elimizde aşımız ve test yapma imkanlarımızın yanı sıra tecrübeli sağlık kadromuz bulunuyor. Avrupa ülkelerine nazaran Almanya olarak iyi durumdayız. Almanya ikinci dalga salgını hep birlikte mücadele ederek atlattık. Üçüncü dalgayı da hep birlikte eyalet başbakanlarıyla aldığımız kararları uygulamaya koyarak başaracağız. Salgın sayılarının yükselmesi halinde tekrar kısıtlamaya gidilecek” diye konuştu.

Yeni alınan kararlar bağlamında;

”İki aileden 5 kişi bir araya gelebilecek. Bulaşma katsayısının 35’e indiği bölgelerde 10 kişi bir araya gelebilecek.

Aile hekimleri Nisan ayının başından itibaren aşı yapabilecekler

Hızlı testler 7 Mart’tan itibaren ücretsiz verilecek

Mart ayının sonunda doktorlarda aşı yapılma fırsatı sunulacak

Evden çalışma sistemi Nisan ayının ilk haftasına kadar devam edecek

Hijyen kurallarına dikkat edilerek Kitapevleri, bahçecilik malzemesi satan dükkanlar, şoför okulları gibi işletmelere izin

100 bin nüfuslu bir şehirde haftalık yeni vaka sayısı 100 olursa randevulu bir şekilde müzelere, hayvanat bahçeleri ve mezarlıklar ziyaret edilebilecek. Bu sayı 50’nin altına inerse spor tesislerinde birlikte spor yapmaya izin verilecek. Mağazalar yeniden açılacak.

Belirtilen sayılar sabit kalırsa lokantaların bahçeleri açılabilecek.”

Öte yandan Almanya’da koronavirüs vakalarının yüksek seyretmesi üzerine 16 Aralık 2020’de temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan marketler, eczaneler, bankalar, akaryakıt istasyonları gibi işletmeler dışındaki tüm dükkanların kapatılması kararlaştırılmıştı.