Aliyev'in iddiaları boşa düştü: Azerbaycan'ın askeri yapısını İsrailli komutanlar örgütledi

“Son 24 yılda, NATO gözetiminde ve Türkiye ile yakın işbirliği içinde 50'den fazla üst düzey İsrailli komutan, Azerbaycan'ın askeri yapısını yeniden inşa etti ve örgütledi"

Aliyev'in iddiaları boşa düştü: Azerbaycan'ın askeri yapısını İsrailli komutanlar örgütledi

2009 ila 2011 yıllarında ulusal güvenlik danışmanlığı yapan üst düzey Mossad yetkilisi ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Uzi Arad, Jerusalem Post gazetesinden Gil Hoffman’a verdiği mülakatta, Azerbaycan’da yaptıkları çalışmaları anlatarak siyonist İsrail rejiminin Azerbaycan’daki askeri varlığını reddeden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i yalanladı.

Azerbaycan’a hem üst düzey Mossad yetkilisi olarak hem de İsrail başbakanının ulusal güvenlik danışmanı olarak birkaç defa gittiğini belirten Uzi Arad, geçen 24 yıl boyunca 50’den fazla İsrailli komutanın NATO gözetiminde Türkiye ile işbirliği yaparak Azerbaycan ordusunu yeniden yapılandırdığını açıkladı.

Uzi Arad, dönemin Başbakanı Şimon Perez ve Altyapı Bakanı Uzi Landau’yla birlikte Azerbaycan’a Temmuz 2009’da yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le de görüştüğünü belirtti.

“AZERBAYCAN EMNİYET TEŞKİLATININ BİR KATI MOSSAD’A DA TAHSİS EDİLDİ”

Uzi Arad, Gil Hoffman’ın “Hedeflerimize ulaştığımızı iddia ediyorsunuz. Onlar neydi? Biz başından beri Azerbaycan’dan ne istedik?” şeklindeki sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Son 24 yılda, NATO gözetiminde ve Türkiye ile yakın işbirliği içinde 50’den fazla üst düzey İsrailli komutan, Azerbaycan’ın askeri yapısını yeniden inşa etti ve örgütledi. Azerbaycan’a askeri silah satışı, gelişmiş insansız uçak üretim tesislerinin inşası, Azerbaycan’ın üst düzey askeri komutanları için 146 eğitim kursu düzenlenmesi ve Hazar Denizi, Güney Azerbaycan ve Ermenistan sınırları boyunca çok sayıda gizli yıllık ortak askeri tatbikat düzenlenmesi. Tel Aviv ve Bakü arasındaki başlıca işbirliği alanları arasında yer almaktadır. Bu tür ilişkilerimiz olan başka herhangi bir ülke söyleyebilir misiniz?”

Uzi Arad, İsrail rejiminin Azerbaycan’la ilişkiler konusunda ulaştığı hedeflere örnek verirken Azerbaycan emniyet teşkilatının bir katının sadece CIA ve FBI’a değil, Mossad’a da tahsis edildiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Mossad görevlilerinin, CIA ve FBI ajanlarının yanı sıra Azerbaycan Güvenlik Servisi binasının bir katında konuşlandırılması, başka hiçbir ülkede görülmüş bir olay değildir. Unutmayın, bu bahsettiklerimin hiçbiri artık bir sır değil.”