AKP'nin New York'taki vakfı maddi sıkıntıda: İnşaat ilerlemiyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Turan ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatla ilgili bilgi almıştı.

AKP'nin New York'taki vakfı maddi sıkıntıda: İnşaat ilerlemiyor

Başta İstanbul ve öteki belediyelerin el değiştirdikten sonra vakıflara bağış adı altında verilen milyonlarca doları kesmesi ve Kızılay üzerinden ABD’deki TÜRKEN Vakfına para aktardığının anlaşılmasından sonra vakfın maddi sıkıntı yaşadığı belirtiliyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Turan ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatla ilgili bilgi almıştı.

Tele1 2018 yılında temeli atılan inşaatın son durumunu görüntüledi. Geçen yılla karşılaştırıldığında inşaatta son bir yıldır ilerleme olmadığı görülüyor.

TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, ENSAR Vakfı adına da İsmail Cenk Dilberoğlu tarafından ABD’de 2014 yılında Delaware Eyaleti’nde kurulan ‘Türken-USA’ Vakfı, ‘General Contractor CNY LLC’ ve ‘IBK Constructıon LLC’ inşaat şirketiyle çalışıyor.

Vakıf daha sonra New York ve Pensilvanya’da şube açtı. ‘New York Belediyesi İnşaat Dairesi’ 2020 Ocak ayında yaptığı kontrollerde kural ihlalleri nedeniyle ‘inşaatı durdurma’ kararı almıştı. Mahkemelik olan Türken Vakıf para cezasına çarptırıldı.

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kuruluna da üye.

Türken’in New York ve çevresinde daha mütevazi bir bölge yokmuş gibi ögrenci yurdu olarak Manhattan’da 21 katlı gökdelen yaptırmasının bugüne kadar mantıklı bir açıklaması olmadı. Yakın çevresinde bir üniversite yok. Öğrencinin cebindeki harçlık yol parasını bile karşılamaz. Tabii ‘VIP’ öğrenciler değillerse!

Ensar ve TÜRGEV’in ortaklaşa kurduğu, New York merkezli Türken Vakfı, 2016’da vefat eden dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan Eyaletindeki çiftlik evini de 2 buçuk milyon dolara satın almıştı.