AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca 6 bin 732 kadın öldürüldü!

CHP'li Tanrıkulu'nun "Türkiye'de Kadın Hakları İhlalleri Raporu"na göre, 2020 yılında en az 300 kadın, 18 yılda da 6 bin 732 kadın öldürüldü.

AKP'nin 18 yıllık iktidarı boyunca 6 bin 732 kadın öldürüldü!

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de Kadın Hakları İhlalleri Raporu’nu açıkladı. Raporda kadınlara yönelik hak ihlalleri yer aldı.

AKP’nin iktidarda olduğu 18 yılda 6 bin 732 kadının öldürüldüğüne dikkat çekilen rapora göre, 17 bin kadın tutuklu ve hükümlünün yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor.

Raporda kadın sığınma evlerinin yetersizliği aktarılarak, “83 milyonluk ülkemizde nüfusun yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak ülkemizde sığınma evlerinin toplam kapasitesi yalnızca 3 bin 482. Sığınma evlerinde 10 bin kadına 1 yer bile düşmüyor” denildi.

Rapora göre; Türkiye’deki cezaevlerinde 17 bin kadın tutuklu ve hükümlü kadın bulunuyor ve bu kadınların yanında 800’ü 3 yaş altı bebek olmak üzere 3 bin çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor.

7 YILDA İŞ CİNAYETLERİNDE 965 KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) verilerine göre, 2013–2020 döneminde en az 965 kadın işçi, iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdiği aktarılan raporda, kadın çalışanların en az yüzde 98’inin sendikasız olduğu vurgulandı.

Raporda kadınlara yönelik hak kayıplarının önlenmesi için öneriler şöyle sıralandı:

-6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkili bir biçimde uygulanması.

-İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin etkili bir biçimde uygulanması.

-Kadın ve erkeğin eşit olduğu kavramının benimsenmesi ve uygulanması.

-Şiddet önlenememiş, tehdit ortaya çıkmış ise 6284 sayılı kanununa göre etkin korunma sağlanması.

-Bir kadın zarar görmüş ise etkin kovuşturma ve yargılama; cezasızlığa neden olan indirimlerin, tahliyelerin uygulanmaması.

-Kadınların geleceğe dönük olarak ekonomik ve sosyal açılardan güçlendirilmesi.

-Hukuksal düzenlemelerin kesinlikle kadına yönelik her tür şiddeti ortadan kaldırır nitelikte olacak şekilde düzenlenmesi.

-Öğretmenlere, polislere, hakim-savcılara, sağlık görevlilerine kadar tüm kamu çalışanlarına Toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmesi.

-AİHM kararları esas alınarak “cezasızlık” kavramı, cezasızlık olgusunun yanlış uygulamalar yüzünden nasıl pekiştirildiği konusunda bilhassa kolluk güçlerine eğitimi.