AKP'lilerin de yüzde 27'si İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi doğru bulmuyor

Sözleşmeden çekilme kararını onaylamayan Saadet Partililerin oranı ise yüzde 81.3 olarak kayıtlara geçti.

AKP'lilerin de yüzde 27'si İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi doğru bulmuyor

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını onaylayanların oranı yüzde 20’lerde kaldı. AKP’lilerin de yüzde 27’si İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi doğru bulmuyor.

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi karşıtı propagandası tutmadı. Türkiye’nin sözleşmeden ‘eşcinselliği özendirdiği’ ve toplumsal kutuplaşma yarattığı gibi bahanelerle çekildiği  propaganda edilmiş; AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla sözleşmeden çekilme kararı alınmıştı.

MetroPOLL Araştırma Şirketi, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla ilgili yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı.

Şirketin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre katılımcılara “Hükümetin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararını onaylıyor musunuz?” diye soruldu. Buna “Onaylıyorum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 26.7’yken, “Onaylamıyorum” diyenlerin oranının yüzde 52.3 olduğu görüldü.

“Kararsızım” diyenlerin oranı yüzde 3.3, “İstanbul Sözleşmesi’nden haberim yok” yanıtını verenlerin oranı yüzde 7.5, fikri veya cevabı olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 10.2 olarak belirlendi.

AKP VE MHP’DE ÇATLAK

Şirket, cevapların 24 Haziran 2018’deki milletvekili seçiminde oy verilen partiye göre dağılımını da aktardı. Araştırmaya katılan AKP seçmenlerinin yüzde 47.4’ü, MHP seçmenlerinin de yüzde 44.4’ü bu kararı onayladığını söyledi.

CHP, İyi Parti ve HDP seçmenleri arasında bu kararı onayların oranı sırasıyla yüzde 5.9, yüzde 7.8, yüzde 5.4 olarak belirlenirken, Saadet Partisi seçmenlerinde bu yüzde 18.8 oldu.

Sözleşmeden çekilme talebinin en çok Saadet Partili seçmen tarafından dile getirdiği belirtiliyordu. Ancak Sözleşmeden çekilme kararını onaylamayan Saadet Partililerin oranı ise yüzde 81.3 olarak kayıtlara geçti.