AKP'li Mahir Ünal krizi yine Gezi Direnişi'ne bağladı

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye'nin ekonomide karşı karşıya olduğu sorunları Gezi Direnişi'ne bağladı.

AKP'li Mahir Ünal krizi yine Gezi Direnişi'ne bağladı

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuştu.

Ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Ünal, Türkiye’nin ekonomik anlamda ihracat rekoru kırdığını belirterek, “Son iki yıl bütün dünya da tedarik zincirlerini kırıldığı bir ekosisteme girdik. Yani bugün artık Avrupa için Çin’de üretilen bir mal avantajlı bir mal değil. Türkiye’nin şu anda hiç olmadığı kadar üretim yeteneği güçlü. Türkiye ihracatta yeni bir rekor kırdı. İhracatta bu kadar yükselmenin üretimindeki güçten mi kaynaklanıyor evet. Peki, sorunumuz ne. Sorunumuz ithal ikame. İhraç ettiğimiz ürünlerin içindeki ithalatın payı. Bizim ihraç ettiğimiz ürünlerin içerisindeki ithalat payı ne yapmamız gerekiyor. Aşağı çekmemiz gerekiyor. İhraç ettiğimiz ürünlerdeki ithalatın payını aşağı çekebilecek şehirlerden birisi Bursa ise, bir tanesi de Kahramanmaraş’tır. O halde bizim oturup dersimize iyi çalışmamız ve yeni üretim alanları planlamamız gerekiyor. Tehditlerin çokluğu fırsatları da yanında getirir” dedi.

“SICAK PARA ÇIKINCA GEÇMİŞ OLSUN”

Ünal şöyle devam etti:

“Türkiye’nin önündeki en büyük fırsatlardan bir tanesinin “terminal ekonomi” modelinden, ihracata ve üretime dayalı ekonomik modele geçme fırsatı olduğunu belirten Ünal, “Terminal ekonomi modelinden neyi kastediyoruz? Bizim dönemimizde biraz azaldı ama gecelik repo faizlerinin 7 bin 500’lere çıktığını hatırlıyorsunuz. O zaman dolar dolar ne kadardı bir milyon 620 bin liraydı. ‘Siz Türk lirasından 6 sıfır attınız, o bir nokta 6 oldu’ peki şu soruyu niye sormuyoruz. Birileri, ‘siz Türk lirasından 6 sıfır atarsanız ben taksimde eşek gibi anırırım’ diyordu. Çünkü bunun yapılamayacağını nasıl bir cerrahi müdahale olduğunu düşündüler. Bunu kim yaptı, bunu bu irade biz yaptık. O dönemde ne oluyordu. Türkiye’ye sıcak para giriyordu. Sıcak para bir süre faizde kalıyordu daha sonra faizden çıkıyordu ve dövize giriyordu. Sonra borsaya giriyordu. Sıcak para geliyor bu finans enstrümanlarının içinde şöyle bir geziyor çok yüksek rakamlarda kazanç sağlayıp çıkıp gidiyordu. Türkiye girdiğinde hafif bir rahatlıyordu fakat o sıcak para Türkiye’den çıktığında geçmiş olsun. Türkiye sürekli olarak sıcak paraya dayalı bir ekonomik modeli sürdürebilir mi?”

GEZİ’Yİ AZ BİLE ABARTIYORUZ

Türkiye’nin 2013’ten bu yana büyük sorunlarla karşılaştığını hepsini bertaraf ettiğini savunan Ünal, sorunları Gezi Direnişi’ne bağlayarak “Şimdi bize diyorlar ki siz, ‘Gezi olaylarını çok abartıyorsunuz’ hayır. Gezi olaylarını az bile abartıyoruz. Gezi olaylarında Türkiye tam olarak bu kısır döngüyü kırmıştı ve faizler 4.64’e, enflasyon 6’ya düşmüştü. IMF’ye olan borcumuzu ödemiştik. İhracatımız 186 milyar dolarlara çıkmıştı. 3 tane büyük proje açıklamıştık. Adamlar, ‘mesele ağaç değil’ derken aslında doğru söylüyorlardı. Mesele ağaç değildi mesele Türkiye’nin ekonomik olarak faize, dolarizasyona ve kura bağımlı bir modelden çıkma arifesine gelmişti Türkiye. Ne oldu 12 bin dolarlara çıkmıştı kişi başı gelirimiz. 2013’ten başlayarak yeniden gezi, 17-25 Aralık, çukur olayları, 15 Temmuz. Sanki Türkiye’nin başına hiçbir şey gelmemiş, Türkiye 2013’ten bugüne kadar kendi ekosisteminde hiçbir sorunla karşılaşmamış, Irak’ta ve Suriye’de iç savaş yaşanmamış, birileri mavi vatana göz dikmemiş birileri Türkiye’de darbe yapıp bizatihi devleti ele geçirmeye kalkışmamış. 4 tane terör örgütü ile Türkiye mücadele etmemiş, her şey güllük gülistanlıkmış bu esna da Türkiye bunları yerine getirmemiş gibi bir diskur oluşturuyorlar” dedi.