AKP'li ismin sahibi olduğu uçağa büyük uyuşturucu operasyonu

Brezilya Fortaleza Havalimanı’ndan Belçika’ya uçacak olan uçakta 1 ton 300 kilo kokain yakalandı. Yolcu ve pilotlar gözaltına alındı.

AKP'li ismin sahibi olduğu uçağa büyük uyuşturucu operasyonu

Brezilya’dan Belçika’ya uçacak olan ACM Air firmasına ait TC GVA adlı iş jetinde onlarca valiz kokain yakalandı. Uçağın daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan TC ATA uçağı olduğu ve satıldıktan sonra adının TC GVA olarak değiştirildiği belirtildi.

Türkiye’de ACM Air adında bir şirketin sahibi olduğu jette onlarca valiz dolusu kokain yakalandı. Uçaktaki kokain miktarının 1 ton 300 kilo olduğu açıklandı.

Airporthaber sitesinde yer alan habere göre, dün İspanya’nın Malaga şehrinden hareket eden TC-GVA kuyruk tescilli Gulfstream IV tipi uçak, Brezilya’nın Ceara eyaletinde bulunan Fortaleza’ya indi.

Fortaleza’ya inen uçakta bulunan bir İspanyol yolcunun beraberindeki valizler gümrük muhafaza ekipleri tarafından aranmak istendi. Ekipler, uçağın kaptan pilotuna valizi açması yönünde talimat verdi. Kaptan pilot da yolcu beraberindeki valize müdahale edemeyeceğini ifade ederek gümrük muhafaza ekiplerine kendilerinin valizi açmalarını söyledi.

Fortaleza Havalimanı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından açılan onlarca valizin içerisinde yüklü miktarda kokain çıkarken, İspanyol yolcu derhal gözaltına aldı. Uçuş ekibinin de havalimanında sorgulanmak üzere bekletildiği öğrenildi.

Brezilya Fortaleza Havalimanı’ndan Belçika’ya uçacak olan yolcunun olduğu iddia edilen kokainlere el konuldu. Yolcu ve pilotlar gözaltına alındı.

Brezilya devlet yetkileri tarafından yapılan açıklamada, uçakta bulunan 1 ton 300 kilogram kokaine ve uçağa el konulduğu açıklandı.

Uçağın daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan TC ATA uçağı olduğu belirtildi. Uçağın satıldıktan sonra TC GVA adını aldığı kaydedildi.

 

‘ŞAHSİ EŞYALARINDA UYUŞTURUCU BULUNDU’

ACM Havayolları tarafından yapılan açıklama işe şöyle:

“ACM Havayolları’na ait ticari hava taşımacılığı yapan TC-GVA uçağımız 4 Ağustos 2021 tarihinde Brezilya Ribeirao Preto Havalimanı’ndan Belçika Brüksel Havalimanı’na uçuş gerçekleştirmek için İspanyol pasaportuna sahip yolu tarafından kiralanmıştı. Brezilya Rieirao Preto Havalimanı’nda gümrük kontrol noktası olmadığından yine Brezilya Fortaleza Havalimanı’na gümrük çıkışı için inişi gerçekleştirmiştir. Takiben uçağın Belçika Brüksel Havalimanı’na kalkış için hazırlıkları yapıldığı esnada uçağı kiralayan İspanya pasaportuna sahip yolcuya ait şahsi bavullarda Brezilya Güvenlik Güçleri tarafından yapılan arama sonucu uyuşturucu madde bulunmuştu. Söz konusu müşteri ve şahsi eşyalarının şirketimiz ve uçuş ekibimiz ile hiçbir ilgisi olmadığını ve yolcu eşyalarının kontrol sorumluluğunun tamamen havalimanı otoritesinde olduğunu ve hukuki sürecin tamamlanmasına müteakip uçuş ekibimiz ve uçağımızı en kısa süre içerisinde Türkiye’ye getirmek için çabalıyoruz.”

ÖZAL ZAMANINDA ALINDI

Şuan Şeyhmuz Özkan’a ait olan bu uçak Turgut Özal zamanında satın alındı ve 2016 yılına kadar başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok devlet yetkilisi tarafından kullanıldı ve 2016 yılında Şeyhmuz Özkan’a satıldı.

Şeyhmuz Özkan’a ait Affan Havacılık AŞ şirketinin vergi borçluları listesinde (2019) 1 milyar 59 milyon TL ilk sırada yer alması da ayrıca ilginç. Şirket daha önce de, 2017 yılında “TC GAP” ve “TC ATA” uçaklarını satın alıyor.

Uçak aynı gruba ait ACM Air adlı özel bir şirkete ait ve şirketin Ceo’su da AKP Diyarbakır milletvekili aday adayı Çiğdem Özkan.