AKP'den yandaşlar için yeni teklif: Bankalardan kredi bulamayan inşaatçılara Bakanlık kefil olacak

AKP'nin yeni kanun teklifine göre, büyük altyapı ihalelerini kazanan ama bankalardan kredi alamayan inşaat şirketlerinin alacağı borca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kefil olacak.

AKP'den yandaşlar için yeni teklif: Bankalardan kredi bulamayan inşaatçılara Bakanlık kefil olacak

AKP hükümeti, 12 maddeden oluşan yeni ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi’ni dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu. Torba yasa teklifinde yer alan bir madde ayrıca dikkat çekiyor.

Maddeye göre 15 Mart 2020 tarihinden sonra ihalesi yapılmış ancak uygulama sözleşmesi imzalanmamış yap-işlet-devret projelerine ilişkin olarak özel bütçeli kuruluşun yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da borç üstlenim anlaşmasında taraf olmasının sağlanması isteniyor. Böylece kamu-özel işbirliği projesi alan ama bankalardan kredi bulamayan şirketler için bakanlık devreye girecek.

AKP iktidarı döneminde servetlerine servet katan ve milyonlarca liralık vergi borçları silinen Kalyon İnşaat ve Ethem Sancak’ın BMC’si de bu tekliften yararlanabilecek.

Öyle ki yandaş ATV, A Haber ve Sabah’ın sahibi Kalyon İnşaat, Bursa Yenişehir Demiryolu Hattı yapım işini ‘açık usul ihale’ yapılmadan almıştı. Bu kapsamda şirkete kamunun ödeyeceği toplam tutar, şirketin verdiği teklif olan 9 milyar 449 milyon TL olarak belirlendi.

Ağustos ayındaki ihalenin hemen ardından Kalyon İnşaat bu ay Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan vergi istisnası sağlanan şirketler arasına girdi. Şirkete verilen istisna tutarının tam olarak “Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Demiryolu Hattı” yapım bedeli olan 9 milyar 449 milyon TL olması dikkat çekiyor. Böylece Kalyon İnşaat hem milyarlık ihaleyi almış oldu hem de elde ettiği gelirden vergi yükümlülüğünden muaf oldu.

Resmi Gazete’de sadece Kalyon İnşaat’a tanınan vergi istisnası yer almıyor.

Ayrıca toplam 128 adet gelir kaleminin bulunduğu listede Ethem Sancak’ın BMC’si sadece eylül ayı içinde 98 milyon 750 bin liralık vergi istisnasına sahip oldu.