AKP'den Kıbrıslı 42 muhalife Türkiye'ye giriş yasağı

KKTC'li 42 muhalif siyasetçi, yazar ve gazeteci hakkında Türkiye'ye giriş yasağı konulduğu iddia edildi.

AKP'den Kıbrıslı 42 muhalife Türkiye'ye giriş yasağı

AKP’nin politikalarını eleştiren Kuzey Kıbrıslı 42 aydın, yazar, gazeteci ve siyasetçiye ülkeye giriş yasağı getirildiği iddia edildi.

Kıbrıs’ta yayın yapan Avrupa Gazetesi’nin haberine göre, eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın isminin de bulunduğu listede yer alanlar, “Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle 5 yıla varan zaman dilimi çerçevesinde ülkeye giriş yapamayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği’ne ulaştığını belirten gazete, “Yasaklı Kıbrıslı Türkler listesini”; “Onlar buna ‘Kara Liste’ diyorlar, biz ise ‘Ak Liste’ diyoruz” başlığıyla konuyu manşetine taşıdı taşıdı.

Haberde listenin devamının olduğu, bugün ikinci kısmının yayımlanacağı ifade edildi. İlk listede yer alan isimlerden bazıları şöyle:

Mustafa Akıncı, Şener Levent, Tacan Reynar, Şener Elcil, Faize Özdemirciler, Oz Karahan, Ali Osman, Yusuf Alkım, Salih Olgun, Mehmet Levent, Murat Kanatlı, Ali Kişmir. Konu hakkında BirGün’e konuşan Eski Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yakın kaynaklar Avrupa Gazetesi’nde yer alan haberi gördüklerini ancak kendilerine henüz bir bilginin ulaşmadığını belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta Ekim 2020’de yapılan seçimler öncesinde, AKP iktidarı Mustafa Akıncı karşısında Ulusal Birlik Partisi’nin adayı Ersin Tatar’ın seçilmesi için faaliyet yürütmüştü.

Seçimin ilk turu sonrası “Siz, ‘Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak’ deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz” açıklamasını yapan Akıncı, siyasi hayatını noktaladığını duyurmuştu.

Listede ismi bulunanlardan Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı ise şunları aktardı: Avrupa gazetesi kendisine ulaşan bilgiyi kullanarak haberi yayınladı. Bizim dışişleri bakanlığımız Ankara’nın güdümünde olduğu için, bize sahip çıkmayacaktır. Bu nedenle Türkiye’deki baroların, demokratik kurumların bizlere sahip çıkması, dayanışması çok önemli. Hem havaalanlarında yaşanacaklar konusunda hem de bizlerin giriş yasaklı olup olmamamızın sorgulanması konusunda desteğe ve dayanışmaya ihtiyacımız var.”

“Elbette, Türkiye’de yaşanan baskıcı, otoriter politikalardan biz Kıbrıslı Türklerin muaf tutulacağını düşünmüyorduk” diyen Kanatlı şunları söyledi: “Bunlar bizim için sürpriz olmadı. Yakın bir zamanda Türkiye’dekine benzer davaların, soruşturmaların burada da Erdoğan’ın talimatı ile açılması büyük olasılık. Bunlar ilk kez yaşanmıyor. Geçmişte Kıbrıslı Türk muhaliflere çeşitli yaptırımlar uyguladı, bu nedenle bugün olanlar bizi çok da şaşırtmıyor…

KKTC BASIN-SEN BAŞKANI TÜRKİYE’YE ALINMADI

Listede ismi olan isimlerden gazeteci Ali Kişmir, birkaç gün önce Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den ülkesine dönerken Türkiye’ye giriş yapmak istediği sırada İstanbul Havalimanı’nda ‘yasak’ ile karşılaşmıştı. KKTC Basın-Sen Başkanı Kişmir, bu yasağı, Türkiye’ye giriş yapmak istediği esnada öğrenmişti.