AKP'den Diyanet'le birlikte 'kadına şiddet' toplantısı

Şiddete uğrayan kadınlar için “Tolere edilebilir düzeyde” ifadelerini kullanan Aile Bakanı ile çıplak aramaya maruz kaldığını açıklayan kadınlara “Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez” diyen AKP'li Özlem Zengin de toplantıda yerini aldı.

AKP'den Diyanet'le birlikte 'kadına şiddet' toplantısı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kadına şiddet konusunda tepki çeken açıklamalarda bulunan isimlerle ve Diyanet’le birlikte kadına şiddet konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Erdoğan’ın Saray’da gerçekleştirdiği kadına şiddet konulu toplantıya Aile Bakanı Derya Yanık, AKP Tokat Milletvekili Özlem Zengin, AKP MKYK üyeleri, KADEM ve Diyanet de katıldı.

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması kararının ardından başta kadın dernekleri olmak üzere toplumun önemli bir kesiminin tepkisini çeken AKP, Saray’da kadına şiddet konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, kadına şiddet konusunda tepki çeken çıkışlara imza atan isimler davet edildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise bu toplantıya katılma teklifini geri çevirdi.

KADINA YÖNELİK SKANDAL İFADELERİYLE GÜNDEME GELMİŞLERDİ

Saray’da gerçekleştirilen toplantıda ‘uzman’ olarak görüşü alınan isimler arasında, AKP Milletvekili Özlem Zengin yer aldı. Zengin, çıplak aramaya maruz kaldığını açıklayan kadınlar için “Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez” demişti.

Erdoğan’ın kadına şiddeti önleme ekibinin bir diğer ismi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık oldu. Bakan olarak atandığı günden bu yana çeşitli gafları ile gündeme gelen Yanık, şiddete uğrayan kadınlar için “Tolere edilebilir düzeyde” ifadelerini kullanmıştı. Muhalefetin adaletsiz yönetim ve işlevsizlik nedenleriyle terk ettiği Kadına Yönelik Şiddetin Nedenlerinin Araştırılması Komisyonu’nun Başkanı Öznur Çalık da Erdoğan’ın konukları arasında yer aldı.

Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan’ın yönetiminde yer aldığı KADEM’in Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nu da toplantıya davet etti. BirGün’den Hüseyim Şimşek’in haberine göre, AKP’li Milletvekilleri Ayşe Keşir ile Rümeysa Kadak’ın dışında, Saray’ın başdanışman ve danışman ekibinden de şu isimler toplantıya katıldı: Hatice Karahan, Fecir Alptekin, Ayşe Türkmenoğlu, Gülnur Aybet, Gülşen Orhan, Saadet Oruç. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası görüşmelerinde tercümanlık yapan, danışman kadrosunda Saray’da görevlendirilen Merve Kavakçı’nın kızı Fatima Gülhan Abushanab da toplantıda yer aldı.

KATILMADILAR

Cumhurbaşkanlığı’ndan bu toplantı için davet alan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü ise bu teklifi geri çevirdi. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Başkanı Nuray Karaloğlu, Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner ve akademisyen Fatmagül Berktay’ın da TKDF başkanı Güllü gibi Erdoğan’ın 24 Haziran toplantısına katılmadı.