AKP iktidarının böldüğü üniversitelerde öğrenci başına 1 kitap bile düşmüyor!

YÖK'ün açıkladığı 2019 İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda AKP döneminde bölünen 13 üniversitenin 6'sında öğrenci başına 1 kitap düşmediği görüldü.

AKP iktidarının böldüğü üniversitelerde öğrenci başına 1 kitap bile düşmüyor!

Her ile üniversite politikasıyla akademinin içini boşaltan AKP’nin verdiği zararlar her geçen gün katlanıyor. 3 yıl önce bölünen üniversitelerden yalnızca 1’inde öğrenci başına düşen kitap sayısı 5’ geçiyor.

AKP iktidarı 2018 yılında 13 üniversiteyi çeşitli bahanelerle böldü. Öğrencilerin ve akademisyenlerin günlerce süren tepkisine rağmen bölünen üniversitelerin içinde İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi gibi köklü üniversiteler de yer aldı.

YÖK’ün geçen günlerde açıkladığı 2019 İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda bu bölünen üniversitelerle ilgili ilk değerlendirmeler yer aldı. Raporlarda üniversitelerde öğrenci başına düşen kitap sayılarına da yer verildi.

Buna göre bu 13 üniversitede en çok öğrenci başına düşen kitap sayısı Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde 6,88 oldu. 6 üniversitede bu sayı 1’in altında kalırken 2’sinde ise sıfır oldu.

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün habeRine göre; bu 13 üniversite ve öğrenci başına düşen kitap sayıları şöyle:

♦ İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa: 0,66

♦ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi: 1,18

♦ Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0,57

♦ Tarsus Üniversitesi: 1,75

♦ Trabzon Üniversitesi: 3,27

♦ Kayseri Üniversitesi: 3,24

♦ Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi: 0

♦ Eskişehir Teknik Üniversitesi: 2,22

♦ Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0

♦ Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi:1,55

♦ Kütahya Sağlık Üniversitesi: 0,23

♦ Malatya Turgut Özal Üniversitesi: 6,88

♦ Konya Üniversitesi: 0,68

REKLAMA, İNŞAATA PARA AYIRIYORLAR

Bu sayıları değerlendiren Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, öğrencilerin ve akademisyenlerin kütüphanelerden beslendiğine dikkat çekti: “Akademik bilimsel çalışmaların beslendiği en önemli temel üniversitelerin kütüphaneleridir. Bilimsel çalışmaları besleyen en önemli odak akademik araştırma süreçlerinde akademisyenleri ve öğrencilerin beslendiği yerdir kütüphane.”

Kaliteli bir eğitim için kütüphanelerin önemli olduğuna değinen İleri, şu ifadeleri kullandı: “Reklama, inşaata vb. para ayıran üniversiteler, araştırmaya para ayırmıyor. Üniversitelerimizdeki akademik üretimden yoksunluk dünya üniversite sıralamasındaki yerimizi gösteriyor. Uluslararası sıralamalara giren üniversitelerimize bakın mutlaka temelinde nitelikli bir kütüphane kurduklarını göreceksiniz.”