AKP, başkanlık sisteminin bekası için yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlamaya hazırlanıyor

AKP'ye başkanlık sisteminin oturamamasının temel sorunu olarak başkanlık sistemine geçiş iradesinin yerel yönetimlere yansımamasını olarak görüyor. Yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlamaya hazırlanıyor.

AKP, başkanlık sisteminin bekası için yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlamaya hazırlanıyor

AKP’de, yeni yılda sunulacağı belirtilen yeni anayasa çalışmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde de bir revizyon düşünülüp düşünülmediği tartışmaları sürüyor. AKP kaynakları, ‘sistemin özünü bozmayacak’ bazı değişikliklere gidilebileceğinin sinyalini verirken, muhalefetin parlementer sisteme dönüş çağrılarının gerçekçi olmadığını savunuyor. AKP’li kaynaklar, “Parlamenter sisteme dönüş artık teknik olarak mümkün değil. Mevcut sistemin eksiklerinin tedavisi ve her geçen gün değişen dünyaya uyum sağlamak için yeni tavırlar alınabilir, yeni adımlar atılabilir ama parlamenter sisteme kesinlikle dönüş yok” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

‘ANKARA’DAKİ BAŞKANLIK SİSTEMİ YERELDE İŞLEMİYOR’

Milliyet’in AKP kulislerine dayandırdığı habere göre Temmuz 2018’de uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli problemi olarak, ‘Ankara’daki başkanlık sistemine geçiş iradesinin yerele yansımaması’ gösterilirken, yeni sisteme geçişte ‘bürokrasiyi bitirmek ve işleyişi hızlandırma’nın amaçlandığı ancak yerelde sistemin işlemediği belirtiliyor.

AKP’li yetkililerin, “Yerelde parlamenter sistemdeki prosedürler aynen uygulanmaya devam ediyor. Şu anda yapılması gereken en önemli düzenleme ‘hayati olmayan’ bazı başlıklarda, ataması cumhurbaşkanı tarafından yapılan valilik ve il müdürlüğü gibi makamlara yetki devrinin tartışılması” yorumunu yaptığı ifade ediliyor.

AKP’LİLER: ‘MUHALEFET, BİZİ DAHA İYİSİNİ YAPMAYA ZORLUYOR’

AKP’li kaynaklar, yüzde 50+1 modelini içeren yeni sistemin, muhalefet partilerini de ideolojik değil iş odaklı muhalefet yapmaya ittiğini, bu durumun iktidarı da, ‘daha iyisini yapmaya zorladığını’ belirterek, sistemin korunması gerektiğini ifade ediyor.

Parti kulislerinde, sistemde radikal bir değişikliğe ‘gerçekçi’ bir muhalefetin de 2023 seçimlerine kadar evet demeyeceği ancak seçimlerden sonra böyle bir değişikliğin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Öte yandan AKP’de 2028’de bürokrasi ve siyasetin yeni sistemin işleyişine tam olarak alışacağı yorumlarının yapıldığı belirtiliyor.