AKP açıkladı: Seçimlerde 'daraltılmış bölge' hazırlığı

"Bir seçim çevresinde 30’dan fazla milletvekili var. Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım." diyen AKP'li Yazıcı, "daraltılmış bölge yöntemini düşünüyoruz” dedi.

AKP açıkladı: Seçimlerde 'daraltılmış bölge' hazırlığı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, katıldığı bir televizyon programında seçim sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgili konuştu.

Siyasi partiler yasasında çalışma henüz sonuçlanmadığını kaydeden Yazıcı, “Türkiye seçim çevrelerini en fazla 3’e ayırıyor. Bir seçim çevresinde 30’dan fazla milletvekili var. Vekilleri seçmene yaklaştırmak lazım. Seçmeni de vekilleri tanır hale getirmek gerekir. Buna en yakın dar bölge olabilir ama sorun da üretmeye yakın gözüküyor. Daraltılmış sistemin daha uygun olduğunu düşünüyoruz. 5’li ve 7’li şeklinde düşünüyoruz. Vekili seçmene yaklaştırıyoruz, mesafeleri kısaltıyoruz. Millet kime oy verdiğini bilecek ki onu sorgulasın. Daha sonraki seçimde hesap sorsun. Seçim sistemine dokunmadan, daraltılmış bölge yöntemini düşünüyoruz” dedi.

“BARAJ 5 İLE 10 ARASI BİR ŞEY OLACAK”

Seçimlerden bir veya bir buçuk yıl önce yasal değişikliği tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Hayati Yazıcı, “Türkiye’de yüzde 10 barajı uygulanıyor. Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak. Bir rakam söylemem çok doğru olmaz, baraj bir noktaya inecek.