Akar: ABD ile ortak yapabileceğimiz işler var, hem iki ülkenin hem NATO hem de bölge ve dünya yararına

ABD'nin S-400'lerin F-35'in çalışmasına soruna teşkil edeceği görüşüne katılmadığını belirten Bakan Akar, diyalog ile bu sorunların giderilebileceğini, S-400'lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sıkıntı vereceğini belirtti.

Akar: ABD ile ortak yapabileceğimiz işler var, hem iki ülkenin hem NATO hem de bölge ve dünya yararına

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan alınan S-400’lerin kontrol sürecinin devam ettiğini, ikinci paket alımı için görüşmelerin ise sürdüğünü belirterek, bu konu nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayan ABD ile sorunun diyalog ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Akar ayrıca, Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurguladı.

Ankara’da bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Akar, Türkiye’nin artan riskler karşısında hava savunma ihtiyacının ortaya çıktığını ABD’den Patriot’u ve Fransa-İtalya yapımı SAMP-T’yi almak istediğini ancak bunun mümkün olmaması nedeniyle S-400’ün temini yoluna gidildiğini söyledi.

ABD’nin S-400’lerin F-35’in çalışmasına soruna teşkil edeceği görüşüne katılmadığını belirten Akar, diyalog ile bu sorunların giderilebileceğini, S-400’lerin geri gönderilmesi gibi bir talebin ise sıkıntı vereceğini belirtti.

Türkiye’nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini vurgulayan Akar, “F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin alınmasına karşı çıkan ve bunun F-35 savaş uçağının bilgilerini alabileceği endişesi taşıyan ABD, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Türkiye’ye yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

”ABD VE AVRUPA’DAN OLUMLU CEVAP ALAMADIK”

Akar, “ABD ve Avrupalılarla görüştük. Maliyet, teknoloji transferi, ödeme şartları, teslimat, üretim gibi konularda maalesef uygun cevaplar alamadık. Buna olumlu cevap veren Rusya’dan bunu ülkemiz için temin etmemiz gerekti. Halen (birinci paket için) kontrol ve muayeneler, kabul testleri var, bunlar sürüyor… Faaliyetlerimizi planladığımız şekilde götürmeye çalışıyoruz.

Ortada S-400 ile F-35’in çalışmasından çıkacak problemler olduğu iddiası var. ‘Beraber çalışalım’ dedik, ABD’li müttefiklerimiz S-400 olduğu sürece ortak çalışma olmayacağı görüşündeler. ABD tarafı çözüm isterse teknik düzeyde çalışmalarla buna çözüm bulunabilir. Başka ülkelerde bu ikisi aynı anda var.

ABD ile ortak yapabileceğimiz işler var, hem iki ülkenin hem NATO hem de bölge ve dünya yararına. ABD’li müttefiklerimizin durumu anlamasını bekliyoruz. Öbür türlü ısrar, inat olduğu sürece olay sürüncemede kalıyor. Müttefikliğe uygun olmayan tehdit dili, yaptırımların kabulu mümkün değil. Biz şimdi hasım mıyız? Biden döneminde ABD’nin bu kararını gözden geçirmesini ve normalleşmeye geçmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.