Akademide liyakatsizlik hız kesmiyor

Hukuksuzluk ve kayırmacılığın yaşandığını vurgulayan akademisyen Aziz Çelik, akademide karşı karşıya kaldığı liyakatsiz uygulama ile ilgili dava açmak amacıyla CİMER’den jüri raporlarını istediğini ancak üniversitenin “özel hayatın gizliği” gerekçesiyle talebini reddettiğini belirtti.

Akademide liyakatsizlik hız kesmiyor

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Sosyal Politika ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı için profesörlük başvurusunda bulunduğunu belirten akademisyen Aziz Çelik sosyal medya hesabından, “Akademik liyakatı yok eden yeni bir ayrımcı ve kayırmacı uygulama” başlıklı bir açıklama yayımladı.

“Akademik kadro ilanları mevzuat gereği koşulları uygun olan herkese açıktır. Üniversitenin başvuru kriterlerinde yer alan yayın koşullarının yaklaşık 4 katı bir dosya ile söz konusu profesörlük kadrosuna başvurdum. Ancak ilanda yer alan koşullar oldukça ilginçti.

‘Sosyal güvenliğin bibliyometrik analizi, kamu sektöründe çalışma ilişkileri ve sosyal koruma konularında çalışma yapmış olmak.’ İlanda yer alan sosyal güvenliğin bibliyometrik analizi ile ilgili Türkiye’de tek yayın olduğunu ve bunun da atanması planlanan diğer adayın ikinci imza olduğu bir makale tespit ettim. İlanda hukuka aykırı biçimde kişiye özel koşula yer veriliyordu.

Profesörlük kadrosuna, ilanda makalesi özel koşul tanımlanan ve yayınlarının benden az olduğu akademik kamuoyunca da bilinen diğer adayların atandığını öğrendim.”

Duruma tepki gösteren Çelik, akademik çalışmaların gizli tutulamayacağının altını çizerek, hukuk mücadelesini sürdüreceğini duyurdu.