Aile hekimlerinden 3 günlük iş bırakma kararı

"14 aydır bizler sahada salgınla birebir yeterli koruyucu ekipmana dahi sahip olmadan çalıştık. Ancak bizlerin tükenmişliğini, yorulmuşluğunu hiçe sayarak alınan popülist kararlara da körü körüne uymayacağımızı ilan etmek isteriz."

Aile hekimlerinden 3 günlük iş bırakma kararı

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, “Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” genelgesinde belirtilen 10-11 Mayıs tam gün, 12 Mayıs yarım gün idari izin verilmesi kararına rağmen, idari izinlerde kısıtlamaya gidilebileceği yönünde bir talimat yazısı gönderdi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) bu yazıya tepki göstererek, 3 günlük iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.

AHESEN’in açıklamasında “Genelge ile duyurulan izin hakkının hiçe sayılmasına karşı geliyor ve Aile Hekimliği çalışanları olarak 10-11-12 Mayıs tarihlerinde işe gitmeyeceğimizi duyuruyoruz” denildi.

“Aile Hekimliği çalışanları olarak 10-11-12 Mayıs tarihlerinde işe gitmeyeceğimizi duyuruyoruz” başlıklı bir açıklama yapan AHESEN açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” genelgesinde, kamu personelinin 10-11 Mayıs günlerinde tam gün, 12 Mayıs günü ise yarım gün idari izin verilmesinin öngörüldüğü hatırlattı.

Bu genelgeye rağmen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün iller ve hatta ilçelere yetki vererek idari izinde kısıtlama yapılabileceğini bir yazı ile bildirdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“10-11 VE 12 MAYIS’TA İŞE GİTMİYORUZ”

“Söz konusu durumda Cumhurbaşkanlığı kararına aykırı olmakla kalınmamış, inisiyatif il ve ilçe müdürlüklerine bırakılmıştır ve Aile Hekimliği mevzuatı hiçe sayılmıştır. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir ve konu AHESEN için idari izin meselesinden ziyade, itibarın iadesi halini almıştır. Konu tarafımızdan, pandemi sürecinde dahi bu denli özveri ile ilk safta yer alan aile hekimliği çalışanlarının yok sayılması addedilmiştir. Bu yok sayılmaya karşı, aşağıdaki gerekçelerimiz ve taleplerimize dikkat çekmek için 10-11 ve 12 Mayıs tarihlerinde işe gitmiyoruz.”

“BİRİNCİ DOZ AŞI RANDEVUSU ALINAMAMAKTA”

“Aile hekimliği çalışanları, gerek pandemi öncesi gerek pandemi süresince büyük başarılara imza atmışlardır. Gelişmişlik göstergesi olan anne-bebek ölüm hızları gittikçe düşmeye başlamış, yapılan araştırmalarda halk memnuniyet oranı hep zirvede kalmış, çocukluk çağı aşılamalarında da yüzde 95’lere çıkan oranlarla Avrupa’da birincilik kazanmışlardır. Üstelik Avrupa’daki meslektaşlarımızın kayıtlı kişi sayısı bizlerden yüzde 50 ila yüzde 30 daha az iken, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da işimizi aynı heyecan ve istekle yapacağımız muhakkaktır.

İçinde bulunduğumuz durumda aile hekimliklerinde birinci doz aşı için randevu alınamamaktadır. İlk doz aşı yapılamadığından az sayıda ikinci doz aşı randevularımız mevcuttur. İlgili tarihte varsa aşı randevularının tarihi değiştirilebileceği gibi üyelerimizin de bu konuda hassasiyetle gerekli düzenlemeleri yapacakları muhakkaktır.

Özetle anılan tarihlerde işe gitmemek ne pandemi açısından ne de halk sağlığı açısından sorun teşkil etmeyecektir. Bu sebeple mesele izin gündeminden ziyade, mevzuata aykırı işlemlere karşı tepkimizdir.

14 aydır çoğu kamu çalışanı evden çalışırken, bizler sahada salgınla birebir yeterli koruyucu ekipmana dahi sahip olmadan çalıştık. Halen de çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Ancak bizlerin tükenmişliğini, yorulmuşluğunu hiçe sayarak alınan popülist kararlara da körü körüne uymayacağımızı ilan etmek isteriz. Bu haklı taleplerimize dikkat çekmek için 10-11-12 Mayıs 2021 tarihlerinde işe gitmeyeceğimizi duyuruyoruz.”