Aile hekimi "maske kalitesiz” dedi, hakkında soruşturma açıldı

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı’ya İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün dağıttığı maskenin kalitesiz olduğuna dair basına açıklama yaptığı için soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Aile hekimi

Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne göre görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan aile hekimine 50 ceza puanı kesileceği ve basına iki kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyeceği düzenlenmişti. Aile hekimleri bu yönetmeliği eleştirerek, dava açmaya hazırlanıyordu.

Yönetmelik henüz yayımlanmadan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün dağıttığı maskenin kalitesiz olduğunu söylediği ve bunun basında yayımlandığı için TTB AHEK Başkanı Emrah Kırımlı hakkında müdürlüğün soruşturma açtığı açıklandı.

ANKA’da yer alan habere göre Kırımlı, kendisine açılan soruşturmanın ardından yönetmelik değişikliği yapıldığını ve bu soruşturmanın gerekçesinin bu yönetmelik değişikliği olduğunu söyledi. Kırımlı, aile hekimlerinin aşılama, pandemi süreçlerinde ve kamuda yaşadıkları sıkıntıları beyanda bulunmaları halinde sözleşmelerinin feshedileceğini hatırlatarak, yönetmeliği eleştirdi.

Kırımlı, ülkedeki kronik hastalıkların pandemi kadar ağır sonuçlara neden olduğunu aile hekimlerinin bildiğini ve bunun açıklanmasının istenmediğini dile getirdi. “Soruları gizledikleri mühletçe, salgını başından beri gördüğümüz gibi sorunlar katmerlenerek büyüyor” diyen Kırımlı, insanların hayatını kaybetmemesi ve ölümlerin önlenmesi için aile hekimlerinin basına konuşarak uyarılarda bulunduğun vurguladı.

BAKANLIK, SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ DUYMUYOR

Halk sağlığı için görevlerine yapmaya devam edeceklerini kaydeden Kırımlı, “Şimdi konuştuğunuz için hakkınızda soruşturma açabilirler mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Tabii açabilirler yani. Bu sonuçta bir kişinin konuşması meselesi değil. Bizim çok yerde arkadaşlarımız hastalanıyor, aşı bulamıyor, şiddete uğruyor, aşı gönderilmiyor, gönderilmediği için serzenişte bulunuyorlar. Biz bunu çıkalım da basında söyleyelim, birilerini zor durumda bırakalım diye yapmıyoruz. Biz bunu sağlık müdürlüklerine, bakanlıklara söylemeye çalışıyoruz. Oradan duymuyorlar. Oradan duyuyor olsalardı, biz başka yerlerde sesimizi duyurma derdine düşmezdik. Bizim söylediğimiz sözün toplumun sağlığı için olduğunu onlar da biliyorlar, oradaki yanlış politikalarını gizlemek için bizi susturmaya çalışıyorlar.”