AİHM'den 17-25 Aralık'la ilgili haber yasağına hak ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TBMM'nin 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili çalışmalarına getirilen yayın yasağının "ifade özgürlüğü ihlali" olduğuna hükmetti

AİHM'den 17-25 Aralık'la ilgili haber yasağına hak ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili çalışmalarına getirilen yayın yasağının “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna hükmetti.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre mahkeme, gazeteci Banu Güven tarafından yayın yasağına karşı açılan ortak davada kararını bugün açıkladı.

Kararda, “basın özgürlüğünün ayrılmaz parçası olan haber toplamanın gazetecilik açısından önemi”ne vurguda bulunan AİHM, toplumsal bir konuyla ilgili yayın yasağını, “toplumu aydınlatma misyonu olan gazetecileri caydırıcı bir önlem” olarak değerlendirdi. Söz konusu yasağı “kısıtlayıcı ve gelecekte her türlü haberin yayılması ve yayınlanmasını yasaklamayı hedefleyen bir önlem” olarak tanımlayan AİHM, yasağın davacı Banu Güven’in ifade özgürlüğü üzerinde “ciddi yansımaları” olduğuna kanaat getirdi.

Yasağın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesi temelinde “yasal dayanağı” olmadığını da belirten AİHM, bu tespitlerden yola çıkarak Banu Güven’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.