Ağaçta Avrupa'nın birincisiymişiz!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü olduğunu iddia etti.

Ağaçta Avrupa'nın birincisiymişiz!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü olduğunu iddia ederek, “Mesele ağaçsa Avrupa’da birinciyiz” dedi.

Altun, “Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa’da 1’inci, dünyada 4’üncü, orman varlığını artıran kategoride ise 6’ıncı sırada yer aldı. Ülkemize son 18 yılda 1 milyon 739 bin 944 hektar yeni orman alanı kazandırıldı. Mesele ağaçsa Avrupa’da Birinciyiz!” diye yazdı.

Oysa Orman Genel Müdürlüğü verileri ise durumun hiç de Altun’un aktardığı gibi parlak olmadığını gösteriyor. Verilere göre yalnızca 2004 yılından bu yana 400 bin hektar ormanlık alanın ormancılık dışı faaliyetlere açılmasına izin verildi.

Ormanları sermayenin talanına açıp yok eden ormancılık dışı faaliyetlerin başında ise madencilik geliyor. Sadece 2019 yılında 11 bin 398 hektarlık ormanlık alanda madencilik faaliyetlerine izin verildi. Ormancılık dışı faaliyetlerde madencilikten sonra sırayı enerji aldı. Hidroelektrik santralı, rüzgâr enerji santralı gibi enerji projeleri için 5 bin 27 hektarlık alan ormancılık dışı faaliyetlere açıldı.