Afganistan'dan tahliye için yurttaşlardan 'bilet parası' istendi iddiası

Açıkel, "THY’nin uçuş maliyeti, can telaşıyla ülkeden çıkış yapan mağdur yurttaşlarımızdan değil, hükümet tarafından karşılanmalıdır. Bununla birlikte Afganistan’da kalan ve ülkemize dönmek isteyen tüm vatandaşlarımız için de hızlı ve güvenli bir tahliye planı bir an önce yapılmalıdır" dedi.

Afganistan'dan tahliye için yurttaşlardan 'bilet parası' istendi iddiası

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Afganistan’da Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile Türkiye’ye getirilen yolculardan uçuş bedeli istendiği hakkındaki iddiaların açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Taliban’dan kaçan yurttaşlardan bilet parası istendi

Açıkel, Afganistan’daki Türk vatandaşlarının THY ile tahliye edileren yurttaşlar ile ilgili iddiaları yazılı açıklamada dile getirdi.

Açıkel’in açıklamasında, “Afganistan’daki belirsizlik ortamı, Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesi ve devlet başkanının da ülkeyi terk etmesinden sonra büyüdü. Ülkede bulunan vatandaşlarımızın önemli bir bölümü doğal olarak ülkeden çıkış yapmak istiyor. Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre Afganistan’da yaklaşık 5 bin vatandaşımız var. Türkiye’ye dönmek isteyen vatandaşlarımızdan yaklaşık 400’ü geçtiğimiz gün Kabil Hamid Karzai Havaalanından kalkan THY uçağı ile tahliye edildi ve ülkemize getirildi” ifadelerini kullandı.

Açıkel’in açıklamasının devamı ise şöyle:

“Ancak bize gelen bilgilere göre, hazırlıksız ve çok zor koşullarda tahliye edilen vatandaşlarımızdan başlangıçta uçuş bedeli istenmemiş, ancak sonrasında uçuş bedeli tahsilatı için hesap numarası verileceği duyurulmuştur. Yani, çatışma bölgesinden tahliye edilen vatandaşlarımızdan uçuş bedelinin istendiği anlaşılmaktadır.”

Tahliye planının olmaması kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ‘Kim dönmek istiyorsa ilk fırsatta getireceğiz, biz devlet olarak tüm vatandaşlarımızın arkasındayız’ şeklinde demeçler verirken, uçuş bedellerinin vatandaşlarımızdan istendiği iddiası hiçbir şekilde kabul edilemez. Dışişleri Bakanlığı bu konuya açıklık getirmelidir. THY’nin uçuş maliyeti, can telaşıyla ülkeden çıkış yapan mağdur yurttaşlarımızdan değil, hükümet tarafından karşılanmalıdır. Bununla birlikte Afganistan’da kalan ve ülkemize dönmek isteyen tüm vatandaşlarımız için de hızlı ve güvenli bir tahliye planı bir an önce yapılmalıdır. İktidarın bu iddialardan da anlaşıldığı gibi ‘biz duruma hakimiz’ şeklindeki mesajları, vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atmamalı, ailelerdeki endişeleri büyütmemelidir.”