Afganistan'dan Özbekistan'a 22 askeri uçak ve 24 helikopter kaçırıldı: İki uçak havada çarpıştı

Afgan ordusuna ait savaş uçakları ve askeri helikopterler de ülkeden askerler tarafından kaçırılıyor. Özbekistan'a 22 askeri uçak ve 24 helikopterin kaçırıldığı bildirildi. Uçaklardan birinde yüzlerce asker bulunuyor. Afgan uçaklarını takip etmek için havalanan Özbek uçağının ise bu uçaklardan biriyle havada çarpışarak Surhanderya bölgesine düştüğü ifade edilen açıklamada, pilotların paraşütle atladığı kaydedildi.

Afganistan'dan Özbekistan'a 22 askeri uçak ve 24 helikopter kaçırıldı: İki uçak havada çarpıştı

Cihatçı terör örgütü Taliban’ın, başkent Kabil dahil ülkenin neredeyse tamamını ele geçirmesinin ardından Afgan ordusuna ait savaş uçakları ve askeri helikopterler de ülkeden askerler tarafından kaçırılıyor.

Son olarak Özbekistan’a 22 askeri uçak ve 24 helikopterin kaçırıldığı bildirildi. Uçaklardan birinde yüzlerce asker bulunuyor.

Özbekistan Cumhuriyet Savcılığı, 14-15 Ağustos’ta Afganistan silahlı kuvvetlerine ait 22 askeri uçak ve 24 helikopterin Özbek hava sahasını ihlal ederek ülkeye giriş yaptığını duyurdu. Savcılık uçakların birinde 585 Afgan askerinin bulunduğunu da açıkladı.

Açıklamada, dün Hanabad Havaalanı’na iniş yapmak için izin isteyen 314 Afgan askerinin bulunduğu 3 Embraer tipi Afgan uçağının Tirmiz Havaalanı’na yönlendirildiği aktarıldı.

HAVADA KAZA OLDU

Yönlendirilen söz konusu Afgan uçaklarını takip etmek için havalanan Özbek Mig-29 uçağının ise bu uçaklardan biriyle havada çarpışarak Surhanderya bölgesine düştüğü ifade edilen açıklamada, pilotların paraşütle atladığı kaydedildi.

Açıklamada, böylece son 2 günde 585 Afgan askerinin bulunduğu söz konusu tüm uçak ve helikopterlerin zorunlu olarak Tirmiz Havalanı’na indirildiği ve konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığı vurgulandı.

Özbekistan Savunma Bakanlığı, Afganistan sınırı yakınındaki Surhanderya bölgesinde dün gece Afganistan silahlı kuvvetlerine ait askeri uçağın düşürüldüğü ve uçağın iki pilotunun yaralandığını duyurmuştu.