Afganistan'da son durum: Taliban, çeşitli illerde 60 ilçeyi ele geçirdi

Afganistan'da Taliban güçlerinin ülkenin kuzeyindeki birçok bölgeyi ele geçirdiği belirtiliyor.

Afganistan'da son durum: Taliban, çeşitli illerde 60 ilçeyi ele geçirdi

ABD birliklerinin çekmesinin ardından Türkiye’nin Kabil havaalanını koruma planı yaptığı Afganistan’da hükümetle görüşmeleri çıkmaza giren Taliban güçlerinin kuzeydeki Kunduz, Baglan ve Belh illerine ait çok sayıda bölgeyi ele geçirdiği öğrenildi.

YDH’nin ISNA Haber Ajansı‘ndan aktardığına göre, Taliban güçlerinin ele geçirdiği bölgelerden biri, Kunduz vilayetinin kuzeyindeki “İmam Sahib” bölgesi. Bölgenin Mezar-ı Şerif iline 120 kilometre mesafede olduğuna dikkat çekiliyor.

Baglan ilinin Duşi bölgesinin de Taliban güçlerinin eline geçtiğinin belirtildiği haberde “Eğer haber doğruysa Taliban kuzeydeki beş vilayeti başkent Kabil’e bağlayan bir ana yolu ele geçirmiş oluyor” denildi.

IRNA haber ajansı da Taliban’ın Amerikan askerlerinin çekilmeye başlamasından itibaren geçen iki ay boyunca çeşitli illere bağlı 60 ilçeyi ele geçirdiğini bildirdi.

Haberde Taliban güçlerinin dün başlattığı saldırılar sonucu Belh, Kunduz ve Uruzgan illerine bağlı 6 ilçeyi ele geçirdiği ve Mezar-ı Şerif iline doğru yaklaştığı bildirildi.

Afganistan’ın Tulu News kanalı, otobüs yolcularından naklen Taliban’ın Baglan – Kunduz yolundaki çok sayıda yerde kontrol noktaları oluşturduğunu bildirdi.

Vahidullah adlı bir otobüs sürücüsü, “Hükümet muhalifleri tüm otoyolları ele geçirdi ve Bağlan’a ve Duşi’ye kadar ulaştı” dedi.

Zebihullah adlı bir yolcu da “Çeharşenbe Bazar’dan Hancan’a kadar Taliban 5 kontrol noktası oluşturdu ve tüm araçları durdurarak kimlik kontrolü yapıyor” dedi.