"Afganistan konusunda iş birliğini güçlendireceğiz"

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tacikistan’ın Duşanbe kentinde Shanghai İş birliği Örgütü’ne üye ülkelerin savunma bakanları toplantısına katılan Çin Devlet Konseyi üyesi ve Savunma Bakanı Wei Fenghe, bugün toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yla bir araya geldi.

Salgın durumunda büyük dayanıklılığa sahip olan Çin-Rusya ilişkilerinin günümüzde dünyadaki son derece istikrarlı bir güç haline geldiğine işaret ede Wei Hefeng, Haziran ayında iki ülkenin liderlerinin video konferans yoluyla “Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostluk Anlaşması”nın süresinin uzatılması kararını açıklayarak Çin ve Rusya’nın anlaşma ruhunu geliştirme, iyi komşuluk ile dostluğu güçlendirme ve birbirlerini kararlılıkla destekleme konusundaki ortak iradesini dünyaya gösterdiğinin altını çizdi.

Wei, iki tarafın Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı gelişimini ve üst düzey işleyişini devam ettirmek için çok yönlü ve behemehâl stratejik iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini de vurguladı.

Wei, “Afganistan ve Orta Asya’daki durumda yaşanan değişikliklere yanıt verme ve terörizmle ortaklaşa mücadele etme konusunda, iki taraf tutumlarıyla ilgili iletişim yaparak fikir birliği oluşturmalı, işbirliğini güçlendirerek eylemleri koordine etmeli, iki ülkenin temel çıkarlarını, uluslararası adaleti ile bölgesel güvenlik ve istikrarı kararlılıkla savunmalıdır.” dedi.

Rusya-Çin ilişkilerinin Rusya’nın dış ilişkilerinde önemli ve öncelikli bir konumda olduğuna dikkat çeken Şoygu, son yıllarda, iki ordu arasındaki iş birliği alanlarının sürekli olarak genişletilerek dünya ülkelerine örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Şoygu, Çin ile askeri teknik işbirliğini daha da güçlendirerek ortak tatbikatlar ve eğitim, askeri yarışmalar ve akademik değişimlerdeki elverişli iş birliği eğilimini sürdürmeye hazır olduklarını belirtti.

Mevcut bölgesel güvenlik durumunda artan belirsizliklere dikkat çeken Şoygu, Afganistan ve Orta Asya’daki durumda çıkan yeni değişikliklere büyük önem veren Rusya’nın Çin’in Afganistan konusundaki tutumuna önem vererek Çin ve bölge ülkeleriyle koordinasyon ve iş birliği yapacağını, dolayısıyla bölgesel barış ve istikrarın korunması için aktif çaba sarf edeceğini sözlerine ekledi.