Afgan mülteciler Türkiye'ye gelebilmek için insan kaçakçılarına ne kadar ödüyor?

Afganistan'dan Türkiye'ye gelmek için 7 bin dolar ödüyorlar.

Afgan mülteciler Türkiye'ye gelebilmek için insan kaçakçılarına ne kadar ödüyor?

İnsan Hakları Derneği (iHD) Van Şubesi Başkanı Avukat Mehmet Karataş, son 20 günde Afganistan’dan kaçarak İran üzerinden Van’a giren Afgan göçmenlerin kentte artık daha görünür hale geldiğini söyledi.

Taliban’ın Afganistan’da artan etkisinin neden olduğu son göçle birlikte insan kaçakçılığı tarifesinin de ikiye katlandığını kaydeden Karataş, tahmini olarak bir göçmenin insan kaçakçılarına Van’a gelinceye kadar 7 bin dolar civarında para ödediğini söyledi.

Gelen göçmenlerin sayısı hakkında bir rakam veremediklerini ama sık sık kafilelerle karşılaştıklarını söyledi.

Karataş, söz konusu göçmenlerin Van’dan sonra Diyarbakır’ın Silvan ilçesine yürüyerek gittiğini, Silvan’dan sonra da insan kaçakçıları tarafından Türkiye’deki yeni rotalarına yönlendirildiğini kaydetti.

Avrupa’ya gidiş rotası hakkında da bilgi veren Karataş, göçmenlerin Diyarbakır’dan sonra Ankara ve İstanbul’a yönlendirildiğini ve buralardan da Avrupa ülkelerine doğru yola çıkarıldıklarını bildirdi.

7 BİN DOLARA ÇIKTI

Kuzey Irak bölgesel Kürt lideri Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’dan Medine Kılıç’ın haberine göre Avukat Mehmet Karataş, “Bir göçmen Afganistan’dan Van’a kadar gelmek için ne kadar para ödüyor insan kaçakçılarına?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Göçmenlerle birebir görüşen gazeteciler oldu. Onların bize aktardığına göre bu son yaşanan göçte alınan ücret iki katına çıkmış durumda. Yani eskiden alınan para 3 bin ile 4 bin dolarken şu anda 7 bin dolar civarında alıyorlar. Taliban’dan sonra tarife 7 bin dolara çıkmış, benim gazetecilerden aldığım bilgi bu.