"Afgan kadınlar ABD ordusundan güçlüdür"

Afganistan'da şeriat rejimini ilan eden Taliban'a karşı kadınlar harekete geçti.

Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban’a karşı Afgan kadınlar harekete geçti. Ülkede şeriat İslam Emirliğini ilan eden kadın düşmanı islamcı Taliban rejimine karşı mücadeleye çağıran kadınlar için kamuoyunda Afgan kadınlar ABD ordusundan güçlüdür yorumu yapıldı.

Başkent Kabil’de yürüyüş düzenleyen kadınlar, “Taliban’ın boyunduruğu altına girmeyeceğiz” dedi.

Kabil’de bunlar yaşanırken, Kabil’in kuzeyinde yer alan ve Taliban’ın hakim olmadığı Pencşir vilayetinde Taliban’a karşı direniş çağrısı geldi.

Taliban’ın henüz giremediği tek şehir olan ve Kızılbaş Türkmenlerin, Tacik, Hazara, ve Özbeklerin yaşadığı ülkenin kuzeyindeki Pencşir’de Taliban’a bayrak açan Kızılbaş kadınlar ve Kuzey İttifakı örgütleri, “Köleliği reddeden herkesi bize katılmaya çağırıyoruz” dedi.

PENCŞİR TALİBAN KONTROLÜNE GİRMEYEN TEK VİLAYET

Taliban, ülkedeki 407 ilçeden 15’ine henüz hakim olamadı. Tacik nüfus ağırlıklı Pencşir, Taliban hakimiyetine girmeyen tek vilayet durumunda.

Taliban, ülkedeki 34 vilayet merkezinin 33’ünü kontrolüne alırken başkent Kabil’in kuzeyindeki Pencşir, tüm ilçeleriyle beraber henüz Taliban hakimiyetine girmeyen tek yer.

Pencşir’in vilayet merkezi Bazarak ile Şotul, Henc, Dere, Ruha, Paryan, Anaba ve Abşar ilçelerinde büyük çoğunluğu Taciklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.