Adalet, kadın davalarına uğramıyor!

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarında dava süreçlerinde saldırganların değil kadınların sorgulandığı, haksız tahrik ve iyi hal indirimleri ile saldırganların ödüllendirildiği ya da cezasızlık örneği kararlara tanık olunmaktadır.

Adalet, kadın davalarına uğramıyor!

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün tırmanırken AKP iktidarı İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini tartışmaya devam ediyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kadın cinayetlerinde ve şiddet vakalarında görülen artış AKP’nin yeni Türkiye’sinin sonucudur.

Kadınların ikincil konuma gelmesi sınıflı toplumların tarih sahnesine çıkışı ile eş zamanlıdır ve bütün sınıflı toplumlarda bu durum devam etmiştir. Sömürü üzerine kurulu bugünkü düzende de kadınlara ucuz işgücü olarak bakılmakta, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda kadınlar emek süreçlerine dahil edilmekte ya da eve gönderilmektedir. AKP iktidarı ile birlikte derinleşen sömürü koşullarına gerici politikaların eşlik etmesi kadınların yaşamını bir cendereye sokmuş kadına yönelik şiddet artmıştır. Bununla birlikte kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarında dava süreçlerinde saldırganların değil kadınların sorgulandığı, haksız tahrik ve iyi hal indirimleri ile saldırganların ödüllendirildiği ya da cezasızlık örneği kararlara tanık olunmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde taraf devletlere önemli sorumluluklar yükleyen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun uygulanmasına ilişkin gereken adımlar atılmazken kadınlar öldürülmeye ve şiddete maruz kalmaya devam etmektedir.

Mardin’de cinsel istismar sanığına davullu zurnalı tahliye

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 17 yaşındaki yeğeni Z. Ç.’ye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu olduğu cezaevinden, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Osman Ç., (28) ailesi tarafından kapıda davul zurna ile karşılanması nasıl bir yozlaşma ile karşı karşıya olduğumuzun açık bir göstergesi oldu. Adli tıp raporuyla suçu tescillenen, savcının iddianamede eksiklik olarak görülen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli halinden de suç duyurusunda bulunma ve en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etmesine rağmen sanık tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Suçu tescillenen cinsel istismar sanığı davul zurna ile karşılanırken mağdur Z.Ç’nin intihara teşebbüs ettiği belirtildi.

Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümünde tek sanık hakkında aylar sonra DNA karşılaştırması talep edildi.

Gerçek ismi Sema Esen olan ancak kamuoyunda Aleyna Çakır ismiyle bilinen genç kadının evinde ölü bulunmasının ardından yaşananlar ise hukuk skandalı olarak adlandırılacak cinsten. Ölümünden bir süre önce Aleyna Çakır’a işkence yapan ve sosyal medyada yayınlayan Ümit Can Uygun hakkında görüntülerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Aleyna Çakır’ın tırnak aralarından elde edilen DNA örnekleri ve ölmeden önce seslerini duyduğunu ifade eden komşusunun ifadesine rağmen olayın soruşturması kamuoyu basıncı yapıldı. Olay günü binadan çıktığı iddia edilen ve tek şüpheli olarak görülen Uygun’un DNA karşılaştırması için yine kamuoyunun baskısı ile aylar sonra karar verildi.

Melek İpek davasında mahkemenin kararı merak ediliyor

Antalya’da sistematik şiddet ve işkenceye maruz kalan Melek İpek kendisini ve çocuklarını öldürmekle tehdit eden eşini öldürmek suçundan tutuklandı. Eşi tarafından elleri kelepçelenerek işkenceye maruz kalan Melek İpek’in olaydan sonra gözaltına alındığında işkencenin izlerini gözle görülür şekilde üzerinde taşıdığı kameralara yansıdı.
Şiddet gören, koruma kararı talep eden kadınların ölümle sonuçlanan haberlerine her gün bir yenisi eklenirken Melek İpek’in ‘’öldürmeseydim o beni öldürecekti’’ şeklinde ki ifadesi durumu özetliyor. Meşru müdafaa olarak değerlendirilebilecek dava ile ilgili mahkemenin kararı bekleniyor.

Eşine şiddet uygulayan, silah zoruyla rehin alan saldırgan serbest bırakıldı, iki kişiyi öldürdü

Konya’da yaşayan 2 çocuk annesi Halime Yasak, gördüğü şiddet nedeniyle 6 ay önce boşanma davası açan kadın, bir süre sonra adresini bulan eşi tarafından barışma isteğini reddettiği için tüfekle rehin alındı. Halime Yasak jandarma ekipleri tarafından kurtarılırken saldırgan bir aylık tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakıldı. Tehditlerine devam eden saldırgan şikayet üzerine gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra Halime Yasak’ın babası ve kardeşini katletti.

Cinsel saldırı suçlarında cezasızlık saldırganları teşvik ediyor

Antalya’da 14 ay önce çalıştığı eğlence merkezinden çıkışında bir kişi tarafından iş yerine götürülerek cinsel saldırıya uğrayan genç kadın yaşadıklarının ardından intihar girişiminde bulunarak yatağa bağımlı hale geldi.

Savcının, kamera kayıtları, doktor raporu, olay yeri inceleme ve Adli Tıp Kimya İhtisas Daire Başkanlığı’nın analiz raporlarının şikayetçinin iddialarını destekler nitelikte ve şikayeti ile uyumlu olduğuna dikkat çekerek, “Şüpheliler M.K. ve G.K.’nin uyuşturucu maddeyi müştekiye zorla vererek müştekinin direncini kırmak sureti ile üzerlerine atılı ’kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ’nitelikli cinsel saldırı’ suçunu işledikleri, ayrıca M.K.’nin müştekinin parasını zorla alarak ’nitelikli yağma’ suçunu işlediği kanaatine varılmıştır” tespitlerine rağmen sanıklar halen tutuksuz yargılanıyor.

Kadına yönelik şiddet davalarında ki cezasızlık örnekleri çocukları da şiddete teşvik ediyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 18 yaşından küçük bir kişi, aynı yaştaki kız arkadaşını darp etti ve darp anlarını kamerayla kayda aldı. Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından E.Ü. adlı şahıs, polis ekiplerince gözaltına alındı. E.Ü. (15), İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube bürosunda alınan ifadesinin ardından Kocaeli Adliyesi’ne sevk edildi. E.Ü., çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Boşandığı eşine işkence eden saldırgan tahliye edildi: “Ya benimle barışır ya da ölür”

İstanbul’da boşandığı eşi Semine Eylence’yi, birlikte oturmayı kabul etmeyince kaçırıp işkence ederek öldüresiye dövmesi nedeniyle tutuklanan Recep Yılmaz, ilk duruşmada tahliye oldu. Ardından da hemen oğlunu arayarak, “Annen ya benimle barışır ya da ölür” diye tehditte bulundu.

Uğradığı şiddet sonucu felç kalan kadının davasında Yargıtay en üst sınırdan ceza verilmesini doğru bulmadı
İstanbul’da boşanma davası açan karısı Handan Sevin ve ağabeyi Sedat Sevin’i kurşunlayarak Handan Sevin’in felç kalmasına neden olan Emre Aşkın hakkında verilen cezaya itiraz edildi. Yargıtay Saldırgan hakkında en üst sınırdan ceza verilemeyeceği gerekçesiyle kararı bozdu.

Nadira Kadirova’nın ölümü intihar denilerek apar topar kapatıldı

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde, Ünal’ın silahıyla intihar ettiği öne sürülen Nadira Kadirova’nın dosyası apar topar kapatıldı. Arkadaşları, Kadirova’nın kendilerine “Şirin Ünal beni taciz etti” dediğini aktardı, olay gününe ilişkin delillerin sağlıklı toplanmadığı iddia edildi. Bu iddialar araştırılmadı, dosya dava dahi açılmadan kapatıldı, Nadira’nın cenazesi iki gün sonra hızlıca memleketi Özbekistan’a gönderildi.