Adalet Bakanı Gül: Milletin 'yeni anayasa' talebi var

"Kimsenin Türkiye'deki davalarla ilgili açıklama hakkı yoktur. Kimsenin davalarla ilgili telkinde bulunması kabul edilemez. Türkiye'deki yargı süreçlerine müdahale edilemez"

Adalet Bakanı Gül: Milletin 'yeni anayasa' talebi var

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD’nin “Osman Kavala’yı serbest bırakın” çağrısı ve yeni anayasa üzerine açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde iş insanı ve Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın “derhal serbest bırakılması için” çağrıda bulunmuştu.

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönündeki çağrısına tepki ile karşılık verdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Osman Kavala çağrısı’na ilişkin, “Türkiye bir hukuk devletidir. Kimsenin Türkiye’deki davalarla ilgili açıklama hakkı yoktur. Kimsenin davalarla ilgili telkinde bulunması kabul edilemez. Türkiye’deki yargı süreçlerine müdahale edilemez” yanıtını verdi.

“TOPLUMLA HAZIRLANMALI”

TRT Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, ‘yeni anayasa’ tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu:

“AK Parti başından beri yeni ve sivil anayasayı sürekli dillendirmiştir. Milletin böyle bir talebi var. Hukuki reform dediğimiz konunun en nihai noktası da anayasadır. Bunun bir anayasayla taçlanması lazım. Her kesimin ‘Bu benim anayasam’ diyeceği bir anayasayı yapmak bizim görevimiz. Yeni yüzyıla girerken bu anayasa bizi taşıyamaz. Bu anayasa değil, bu ‘ama’ yasa olmuş. Mevcut anayasa ‘ama’larla sınırlanan bir anayasa.

Sivil anayasanın hazırlanışı da toplumla olmalı. Ben tüm siyasi partilerin de bu süreçte katkısını, görüşlerini sunacağına da inanıyorum. Bu anayasayı biz milletimizle beraber yapacağız. Meclis’ten nasıl bir metin çıkarsa milletin önüne götüreceğiz. Milletimizin layık olduğu bu anayasayı milletimizle beraber yapacağız.”

AYM KARARI BAĞLAYICIDIR

“Yargının ideolojisi olmaz, yargının tek bir ideolojisi vardır o da adalettir. Yargı, ele geçirilecek bir mekanizma değildir. Yargı el uzatılmaması, el değdirilmemesi gereken bir mekanizmadır ve herkesin saygı duyması gereken, bağımsız, tarafsız, daha da güçlü, bağımsız olması gereken bir organdır, mekanizmadır.

(Enis Berberoğlu kararı) Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır. Dolayısıyla karara katılırsınız katılmazsınız ve burada işin esasıyla ilgili de zaten son tahlilde bir değerlendirme yok ama mahkeme kararı bağlayıcı ve süreç de yine bu çerçevede anayasanın amir hükümleri doğrultusunda işlemiştir, işlemektedir. Bundan sonraki süreç de meclisin yine iradesiyle tecelli edecek, gerçekleşecektir.”