AB'ye Türkiye hakkında kritik üç öneri: Ankara ve AB arasındaki uyuşmazlık kabul edilemez

“Hukukun üstünlüğü ilkesinin bu şekilde aşınması, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma niyetiyle açıkça çelişmektedir. Türkiye, düzenli olarak üye olma arzusu hakkında açıklamalar yaparken aldığı kararların birçoğu AB’nin ilke ve değerlerine aykırıdır"

AB'ye Türkiye hakkında kritik üç öneri: Ankara ve AB arasındaki uyuşmazlık kabul edilemez

Deneyimli diplomat ve Türkiye politikaları uzmanı Marc Pierini, Carnegie Europe’da yayımlanan yazısında, AB ile Türkiye arasındaki uyuşmazlıklara değinerek AB’nin atması gereken adımları sıraladı.

Pierini, Türkiye’nin AB ile olan angajmanında seçici davrandığını öne sürdüğü yazısında, ‘Ankara’ya, AB ile arasındaki uyuşmazlık başlıklarına kategorik yaklaşmasının kabul edilemez olduğunun açıkça belirtmesi gerekir’ ifadelerine yer verdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Pierini makalesinde, AKP döneminde Türkiye’nin yargıdan medyaya, sivil toplumdan kadın haklarına kadar pek çok alanda hukukun üstünlüğü konusunda önemli bozulmalar yaşadığını savundu.

Pierini, hukukun üstünlüğü ilkesinde yaşanan bozulmaların Türkiye’nin bazı uluslararası taahhütlerini etkilediğini de sözlerine ekledi.

Deneyimli diplomat, Ankara’nın yakın zamana kadar, kadına yönelik şiddete karşı desteklediği İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini bu duruma örnek olarak gösterdi.

KAVALA DAVASI VE NATO VURGUSU

Yazısında Osman Kavala davasına da değinen Pierini, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2019 yılında verdiği karara uymamasını, ‘NATO üyesi bir ülkeden beklenmeyen bir davranış’ sözleriyle tarif etti.

Pierini, konuya ilişkin olarak, “Hukukun üstünlüğü ilkesinin bu şekilde aşınması, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma niyetiyle açıkça çelişmektedir. Türkiye, düzenli olarak üye olma arzusu hakkında açıklamalar yaparken aldığı kararların birçoğu AB’nin ilke ve değerlerine aykırıdır” dedi.

Pierini yazısında, AB’ye, temel değer ve ilkeleri savunma görevini hatırlatırken üç farklı öneri sundu.

TÜRKİYE HAKKINDA ÜÇ KRİTİK ÖNERİ

– Avrupa Birliği’nin hukukun üstünlüğü ilkesini, iç ve dış politikanın ayrılmaz bir parçası olduğunu mümkün olan en güçlü şekilde teyit etmeli diyen Pierini; “Ankara’ya, uyuşmazlıkları iç politikasına uyacak şekilde kategorize etmesinin kabul edilemez olduğu açıkça bildirilmelidir” dedi.

– Pierini, ikinci olarak AB’nin, Osman Kavala davasında, ‘Türkiye’yi AİHM kararlarına uymaya zorlayan son derece ilkeli bir tutum’ sergilemesi gerektiğini belirtti.

– Pierini son olarak, ‘Kavala’nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaması halinde 30 Kasım’daki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısında, konunun AİHM bağlamında ele alınması gerektiğini’ savundu.

Konuşmasının sonunda AB çıkarlarının, Türkiye ile olan ilişkilerden daha önemli olduğunu kaydeden Pierini, “AB üyelerinin herhangi bir harekette bulunmaması, Türkiye’nin bu davayı politik anlamda kullanacağını kabul etmek anlamına gelecektir. Aynı zamanda, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı olan birlik için de zarar verici bir emsal teşkil edecektir” ifadelerine yer verdi.