Abdullah Gül'ün unutmak istediği karar: 2008'de bunu yapan Gül'den başkası değildi...

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'e yaptığı açıklamaları köşesinde değerlendirdi.

Abdullah Gül'ün unutmak istediği karar: 2008'de bunu yapan Gül'den başkası değildi...

Barış Pehlivan,  Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bugünkü yazısında Abdullah Gül’ün 2008’de verdiği bir kararı hatırlatarak “Elçiye zeval olmaz diyor ama kendisi zeval vermişti.” açıklamasını yaptı.

Pehlivan’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Elçiye zeval olmaz!”

Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek’e konuşan Abdullah Gül böyle demiş. 10 büyükelçinin kendi ülkelerinin talimatıyla hareket ettiğini anımsatmış.

“Kendisi zeval vermişti” dedim okuyunca…

Yıllar yıllar önceydi.

Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı’ydı. 2003’te bir genelge hazırlamıştı. Tüm büyükelçilerimizden bulundukları ülkelerdeki Fethullahçılarla işbirliğinde olmasını istemişti. Örgütün okullarının “Türkiye kurumu” olarak tanıtılması talimatını vermişti.

Tarih: 10 Eylül 2008.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki ABD Büyükelçisi, Washington’a bir kripto geçti. ABD’li diplomat Tatiana C. Gfoeller, Türk Büyükelçi Serpil Alpman ile tanışma toplantısının notlarını yazmıştı.

İşte o notlarda, yani ABD’ye giden kriptoda Büyükelçi Alpman’ın Fethullahçılarla ilgili eleştirileri vardı. Alpman, örgütün okullarından endişe duyuyordu. Kırgız gençliğini olumsuz etkilediğini mevkidaşına aktarıyordu.

Sonra ne mi oldu?

ABD’ye Fethullahçıları şikâyet eden Büyükelçi Serpil Alpman için gereği yapıldı!

Bu kriptodan bir süre sonra Alpman görevden alındı ve merkeze çekildi.

Yerine atanan yeni Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal ise göreve başladığı gün Fethullahçıların yayın organına konuştu. Ve FETÖ okullarına övgüler dizdi.

İşte…

Türkiye’nin Orta Asya’daki ilk kadın büyükelçisi Serpil Alpman’ı merkeze çeken kişi, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den başkası değildi.

Arşiv unutmuyordu.