ABD’nin Türkiye’ye yönelik almış olduğu yaptırım kararları yarın yürürlüğe giriyor

ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası kapsamında uygulanacak yaptırımlar yarın uygulanmaya başlanacak.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik almış olduğu yaptırım kararları yarın yürürlüğe giriyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında “Rusya ile kurulan ilişkiler” nedeniyle avunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine uygulanacak yaptırımların yarın yürürlüğe gireceği açıklandı.

Yaptırım uygulanacak kişi ve kurumlar şu şekilde

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB),

SSB Başkanı İsmail Demir,

SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit,

Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu

SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz

Yaptırımalar kapsamında listede yer alan kişilerin varsa ABD’de mal varlıkları dondurulacak ve vize kısıtlaması getirilecek.

SSB ise ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’nin ve bağlantılı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak.

Yaptırımların gerekçesi olarak ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “SSB’nin 2 Ağustos 2017’de ya da daha sonraki bir tarihte, Rusya hükümetinin savunma ve istihbarat kurumlarının parçası olan ya da bu kurumlar adına faaliyet gösteren bir şahısla kasıtlı olarak önemli bir işlem gerçekleştirmesi” olarak açıkladı.

ABD, Aralık ayında Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamış, SSB ve kurumun dört yetkilisi yaptırım listesine alınmıştı.