'ABD'nin baskıları 10 milyon doz aşı almamıza engel oldu'

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin baskıları nedeniyle koronavirüs aşısı temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kendi aşılarını piyasaya sürmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

'ABD'nin baskıları 10 milyon doz aşı almamıza engel oldu'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salgından en ağır etkilenen ülkelerden biri olmalarına rağmen satın aldıkları 10 milyon koronavirüs aşısına erişimlerinin ABD tarafından engellendiğini açıkladı.

Ruhani, “Bir ülkeyle anlaşma imzaladık Amerikalılar engel oldu. İran’a 10 milyon doz aşı göndermesi beklenen şirketlere baskı uyguladılar ve süreç durdu. Yerli aşı sürecinin tamamlanması ve pazara sürülmesi için çaba gösteriliyor” açıklamasını yaptı.

Ruhani, Hindistan’daki aşı üreticilerinin ve aracı distribütörlerin, ülkelerindeki “yargı erkinin devreye girmesi” gerekçesini ileri sürerek parasını ödedikleri aşıları teslim etmediklerini ve bunun arkasında ABD’nin İran’a dönük insanlık suçu niteliğindeki yaptırımları olduğunu belirtti.

ABD’nin yaptırımları, ülkeleri ve ticari kuruluşları İran’la ticaret yapması halinde yaptırımlara ortak ederek İran’a dönük tam bir tecrit oluşturmayı hedeflerken her yıl binlerce İranlı, bu yaptırımlar ve dolaylı etkileri nedeniyle ilaç, gıda veya yaptırımlara takılan sektörlere bağlı hizmetlerin yokluğu nedeniyle yaşamını yitiriyor.