AB’den Belarus’a yeni yaptırımlar için hazırlık

Avrupa Birliği, Belarus ve Polonya arasında yaşanan göçmen krizi nedeniyle Belarus'lu diplomatlara yaptırım uygulayacağını açıkladı.

AB’den Belarus’a yeni yaptırımlar için hazırlık

Belarus ve Polonya arasında süregelen göçmen krizi iki ülke arasındaki mevcut gergin ilişkileri tırmandırdı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, sığınmacı krizi nedeniyle Belarus sınırında ilan edilen olağanüstü halin 60 gün daha uzatılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise göçmenlerin ülkeye girişinin engellenmesi için güvenlik güçlerine sınırları kapatma talimatı verirken Avrupa Birliği’yle olan geri kabul anlaşmasını da askıya aldı. AB ise Belarus yönetiminin sığınmacı akınıyla AB’yi istikrarsızlaştırma girişiminde bulunduğunu savunarak bu ülkeye yönelik vize kolaylığı anlaşmasının bazı maddelerini askıya alacağını duyurdu. AB Komisyonu, söz konusu düzenlemenin Belarus’tan Avrupa ülkelerine gidecek hükümet yetkililerini, parlamento üyelerini ve yargıçları kapsayacağını açıkladı.

Son haftalarda çok sayıda sığınmacı, Belarus üzerinden Letonya, Litvanya ve Polonya’ya geçmeye çalıştı. Baltık ülkeleri ise Minsk’i AB’yi istikrarsızlaştırmak için yasadışı göçün önünü açmakla suçluyor. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ise Polonya hükümetini sığınmacıları yasadışı bir şekilde Belarus’a geri itmekle suçladı. Örgüte göre, Polonyalı yetkililer ağustos ayı sonlarında aralarında 15 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 32 Afgan sığınmacıdan oluşan bir grubu zorla Belarus’a geri itti. Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kurumları Direktörü Eve Geddie, “Polonya bu insan grubunu haftalardır içler acısı koşullarda sınırda tutuyor” dedi. Bu ay başında Polonya-Belarus sınırında beş göçmen hayatını kaybetmişti.