ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

ABD, Rusya'ya yeni yaptırımlar açıkladı. Buna göre 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesinin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlar yaptırım listesine eklendi.

ABD'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Karadeniz’e savaş gemisi gönderme kararından vazgeçen ABD, Rusya’ya yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD yönetimi, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Moskova’ya yeni yaptırımlar açıkladı. Buna göre 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesinin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşlar yaptırım listesine eklendi.

10 RUS DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLECEK

“Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD’nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya’ya karşı önlemler alıyor” denilen açıklamada 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği vurgulandı.

Beyaz Saray, 16 tüzel ve 16 özel kişiye Rusya hükümetinin 2020 başkanlık seçimlerini etkileme girişimlerini uygulamanın yanı sıra çeşitli dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulundukları iddiasıyla yaptırım uygulandığını belirtti.

6 Rus teknoloji şirketinin Rus istihbarat servislerinin siber programına destek verdiği gerekçesiyle listeye eklendiğini bildiren Beyaz Saray, 14 Haziran 2021 tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilecek ruble cinsinden veya ruble dışı tahvillerin ABD’li finans kuruluşları tarafından alınmasına yasak getirdi.

RUSYA’DAN İLK TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin yeni yaptırım kararı karşısında buna bir yanıt vermelerinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Söz konusu adımın sonuçları konusunda ABD’yi defalarca uyarmıştık. Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters. Rusya yaptırımlara cevap verecektir. Tüm sorumluluk ABD tarafına aittir. Moskova ile ilişkileri bozmanın bedelini ABD’nin ödeyeceğinin farkına varması lazım. Moskova’daki ABD Büyükelçisi, yeni yaptırımlarla ilgili olarak Rusya Dışişleri’ne çağrıldı, kendisiyle yapılacak konuşma sert olacak” ifadelerini kullandı.