ABD'den İran'a yeni yaptırımlar: Hedefte İHA ve drone programları var

ABD, İran Devrim Muhafızları'nın drone ve İHA programlarıyla ilişkili olan kişi ve kurumları hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar: Hedefte İHA ve drone programları var

ABD Maliye Bakanlığı’nın internet sitesindeki bilgilere göre yeni yaptırımlar, Washington’un İran’ın nükleer silah programına karşı süren faaliyetlerinin bir parçasını oluşturuyor.

VOA’nın aktardığı habere göre, Biden yönetimi, İran’ın askeri insansız hava aracı programına bağlı bir dizi şirket ve şahsın yanı sıra, Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) Uzay ve Havacılık Kuvvetleri’nin İnsansız Hava Aracı (İHA) Komutanlığı’nın liderine yeni yaptırımlar açıkladı. ABD geçen Temmuz ayı sonunda Umman kıyılarında İsrail’e ait bir yakıt tankerine düzenlenen ölümcül saldırıyı bu komutanlığın yaptığını düşünüyor.

ABD Maliye Bakanlığı’na göre, Devrim Muhafızları’nın İHA Komutanlığını denetleyen Tuğgeneral Seyid Ağacani, operasyonların planlamasını, ekipmanını ve eğitimini yönetiyor.

Bakanlığın açıklamasında, “Onun liderliğinde IRGC’nin İHA Komutanlığı, Umman kıyılarında ticari nakliye gemisi Mercer Street’e 29 Temmuz 2021’de düzenlenen ve iki mürettebat üyesinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenledi” ifadeleri yer alıyor.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir uzman ekip, Ağustos ayında, bu ölümcül saldırının arkasındaki insansız hava aracının İran’da üretildiği sonucuna varmıştı.

Mercer Street’e yapılan saldırı, bölgedeki gerilimi arttırmış ve G-7 ülkelerinin dışişleri bakanları, suçu doğrudan İran’a yükleyerek, saldırıyı “uluslararası ihlallerin açık bir ihlali” şeklinde kınamıştı.

Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca, “Ağacani, 2019 yılında Suudi Arabistan petrol rafinerisine yönelik bir İHA saldırısının da arkasındaydı” deniliyor.

Maliye Bakanlığı’nın yaptırımlarının hedefinde, Devrim Muhafızları’nın İHA ve drone programı için bileşenler tedarik ettiğini ve başka yardımlar sağladığını söylediği Kimia Part Sivan ve Oje Parvaz Mado Nafar isimli iki şirket de yer alıyor.

Bakanlık yaptırımların, hedef alınan kişilerin ABD yargı yetkisine tabi mülklerine erişimini engelleyeceğini, Amerikalılar’ınsa bu kişilerle veya bloke edilmiş mülkleriyle işlem yapmalarının yasak olduğunu da kaydetti.