ABD'den Afganistan açıklaması: 1 Mayıs'a kadar çekilmemiz zor

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilmesine ilişkin "Bölgedeki duruma bakılırsa 1 Mayıs'a kadar çıkmamız zor" açıklamasında bulundu.

ABD'den Afganistan açıklaması: 1 Mayıs'a kadar çekilmemiz zor

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Psaki, ABD askerlerinin 1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan tam olarak çekilmesinin zor olduğunu ancak Başkan Joe Biden’ın henüz nihai kararını vermediğini ifade etti.

Biden’ın dün yaptığı basın toplantısında, “1 Mayıs’a kadar Afganistan’dan çekilmemiz zor gibi” ifadesine açıklık getiren Psaki, Biden’ın bölgedeki lojistik durumu göz önüne alarak böyle bir çıkarımda bulunduğunu kaydetti.

Psaki, “Bölgedeki duruma bakılırsa 1 Mayıs’a kadar çıkmamız zor gibi, Biden da bunu söyledi. Biz Afganistan’ın yeniden teröristler için cennet olmasını istemiyoruz. Bölgedeki ortak ve müttefiklerimizle irtibat içindeyiz. Ancak Biden henüz nihai kararını vermedi.” dedi.

TALİBAN’DAN AÇIKLAMA

Taliban’dan yapılan açıklamada ise, ABD ve bazı NATO üyesi ülkelerin Afganistan’dan çekilmeme yönündeki açıklamasının “işgale devam” anlamına geldiği, Doha anlaşmasına göre belirlenen tarihte tüm yabancı güçlerin ülkeden çekilmediği takdirde anlaşmayı bozan tarafın ABD olacağı belirtildi.

Açıklamada “Vatanımızı savunmak için savaşmaya ve yabancı güçlere karşı silahlı mücadeleye devam etmek zorunda kalacağız. Afganistan, Afganların ülkesidir, buraya herhangi bir sistemi getirmek bu milletin hakkıdır ve dışarıdan hiç kimse Afganlara herhangi bir sistemi dayatamaz ve bu hakka da sahip değildir” denildi.