ABD yeni yaptırım kararları almıştı, Rusya'dan karşılık geldi: 10 diplomat sınır dışı edilecek

ABD'nin yeni yaptırım kararlarına karşı Rusya'dan yanıt geldi. Lavrov, ABD'li 10 diplomatı sınır dışı edeceklerini duyurdu.

ABD yeni yaptırım kararları almıştı, Rusya'dan karşılık geldi: 10 diplomat sınır dışı edilecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına karşılık, ABD’li 10 diplomatı sınır dışı edeceklerini duyurdu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, ABD’nin aldığı 10 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına ilişkin mütekabiliyet gereği adım atacaklarını belirterek “Moskova, ABD’li 10 diplomatın Rusya’yı terk etmesini teklif edecek.” açıklamasında bulundu.

Lavrov, ayrıca “ABD, bu çizgiden devam ederse, ABD’den Rusya’da çalışan diplomat sayısını 300’e düşürmesini isteyeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Lavrov’un açıkladığı ABD’ye yönelik önlemler şöyle:

– ABD’nin yaptırımları sonrası Moskova, her iki ülkenin elçilerinin de mevcut durum karşısında üstleriyle istişarelerde bulunmaları gerektiğini söyleyerek ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan’ın Washington’a dönmesini tavsiye etti.

– 10 Amerikalı diplomat ülkeden sınır dışı edilecek.

– Rusya, iki ülkenin diplomatlarının bulundukları şehirlerin dışına çıkmalarına izin veren anlaşmadan çekilecek.
Rusya, ABD diplomatik tesislerinin Rusları ve üçüncü ülke vatandaşlarını işe almasını yasaklayacak. Rusya Dışişleri Bakanlığı da Amerikalı diplomatlara verdiği kısa vadeli vize sayısını azaltacak.

– “Rus karşıtı tutumun geliştirilmesi ve uygulanması” ile suçlanan mevcut ve eski ABD yönetimlerinin 8 üyesinin ülkeye girişi yasaklandı.

– Rusya’nın iç işlerine karışmakla suçlanan ve Rusya’da faaliyet gösteren ABD’li vakıfların ve derneklerin ülke içindeki faaliyetleri yasaklanacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ‘kara listede’ yer alan isimler şöyle:

– ABD Adalet Bakanı Merrick Garland

– ABD Federal Cezaevleri Bürosu Müdürü Michael Carvajal

– ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas

– ABD Başkanı’nın iç politika danışmanı, eski BM Daimi Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Yardımcısı Susan Rice
FBI Direktörü Christopher Wray

– Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Joe Biden, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine etki etmeye yönelik faaliyetlerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı.