ABD ve İsrail, İran'a karşı ortak çalışma grubu kurdu

ABD ve İsrail, "ulusal güvenliklerini" korumak için İran'ın insansız hava araçları ve hassas güdümlü füzelerine karşı çalışma grubu kurma kararı aldı.

ABD ve İsrail, İran'a karşı ortak çalışma grubu kurdu

İran’ın nükleer anlaşmalara geri dönmesinin ele alındığı Viyana’daki görüşmeler sırasında ABD ve İsrail’den dikkat çeken bir  karar açıklandı.

Viyana’daki görüşmeler sürerken ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Meir Ben-Shabbat Washington’da bir araya geldi. İkili yapmış olduğu görüşmenin ardından yapılan açıklamada İran’ın insansız hava araçları ve hassas güdümlü füzelerine karşı bir çalışma grubu kurulmasını kararlaştırıldığını açıkladı. Ayrıca Washington yönetiminden yapılan açıklamada İran’ın son dönemdeki nükleer programına ilişkin ciddi endişelerini ifade ettiği kaydedildi.

Cumhuriyet‘in haberine göre İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Devrim Muhafızları’ndan yakındığı ses kaydının basına sızması ile ilgili yaptığı açıklamada, “Diplomasi ile askeri alan arasındaki sinerji ihtiyacına dair gizli bir teorik konuşmanın, ülke içi çekişme ve kişisel eleştiri konusuna dönüştürülmesine çok üzüldüğünü” belirtti. Sızıntılarda eleştirdiği, ABD tarafından Ocak 2020’de öldürülen eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi övdü. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Zarif’in ses kaydının, Viyana’da nükleer anlaşmanın ele alındığı görüşmelerde “başarıya yaklaşıldığı sırada içeride ihtilaf çıkarmak için” yayımlandığını söyledi.