ABD: Türkiye'nin geri adımlarından memnuniyet duyduk

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Türkiye’nin birçok bakımdan bir NATO müttefikinin davranması gerektiği şekilde davranmadığını" söylerken Doğu Akdeniz'deki bazı girişimlerden geri adım atılmasından ise memnuniyet duyduklarını belirtti.

ABD: Türkiye'nin geri adımlarından memnuniyet duyduk

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesiyle ilgili oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

VOA Türkçe‘nin aktardığına göre, oturumda Blinken’a Türkiye’yle ilgili eleştirilerini dile getirdiği bir soru yönelten Demokrat Senatör Robert Menendez, “Şu bana çok şaşırtıcı geliyor; bir NATO müttefikinde bugün daha fazla sayıda gazeteci ve avukat tutuklanmış durumda, bana göre Türkiye, Kıbrıs’ı ve münhasır ekonomik bölgesini tehdit ettiğinde, Libya’ya giderek kimse tarafından tanınmayan ama Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesine müdahale eden bir ekonomik bölge ilan ettiğinde, Azerbaycan üzerinden Ermenistan’a karşı saldırgan davranışlara karıştığında, Libya’da menfur bir rol oynadığında uluslararası hukuku sürekli ihlal ediyor. O zaman Erdoğan idaresi altındaki Türkiye’ye karşı neler yapıyoruz?” şeklinde bir soru yöneltti.

“DERİNDEN RAHATSIZ EDİCİ”

Habere göre soruya yanıtında Blinken, bu kaygıları paylaştıklarını belirtip “Şundan kesinlikle eminim ki Başkan Biden gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünde bu konular gündemin en üst sırasında yer alacak. Az önce sıraladığınız konular dahil Türkiye’yle aramızdaki ayrılıklar sır değil. Birçok bakımdan Türkiye bir NATO müttefikinin davranması gerektiği şekilde davranmıyor. Sadece Rusya’dan S-400 alımı değil, bunun de ötesinde, Doğu Akdeniz’da atılan adımlar derinden rahatsız edici” diye konuştu.

Blinken bunun yanında “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin bazı girişimlerinden geri adım atmasından memnuniyet duyduklarını” ve “Ankara’nın Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesi olarak gördüğü sulardan gemilerini çekmesi ve sondaj faaliyetlerine son vermesini olumlu bulduklarını” ifade etti.

Türkiye’deki “insan hakları ve gazetecilere muameleler konusunda da ciddi endişelerinin olduğunu” da söyleyen Blinken, “Başkan Biden, tüm bu konuları Cumhurbaşkanı Erdoğan’la doğrudan görüşme fırsatına sahip olacak” dedi.

Blinken ek olarak “Türkiye’nin Batı’ya çapalanmış şekilde kalmasını ve diğer bazı kritik meselelerde aynı safta olmasını sağlamanın da çıkarlarına olduğunu” vurgulayıp  “Ama sizin de haklı olarak dikkat çektiğiniz bu ayrılıklarla da doğrudan yüzleşmeliyiz” diye konuştu.