“Türkiye’ye F-16 satmayın”

ABD, Erdoğan yönetiminin ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçmasına izin veremez”

“Türkiye’ye F-16 satmayın”

ABD’de Kongre üyeleri, Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçaklarının satışının engellenmesi için Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a mektup yazdı. Kongre üyeleri Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Carolyn Maloni, Blinken’ı hem yeni F-16 savaş uçaklarının satılmasını hem de mevcut olanların iyileştirilmesine karşı çıkmaya çağırdı.

Euronews Türkçe’nin aktardığın göre, mektupta, “ABD, Erdoğan yönetiminin ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçmasına izin veremez” denildi.

Kongre üyelerinin mektubuna Helenik Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) ile Ermeni, Hint ve Kürt örgütleri destek verirken, mektupta ayrıca Rusya’dan S-400 aldığı için CAATSA yaptırımları uygulanan Türkiye’ye F-16’ların verilmesinin Washington’ın politikasıyla ilgili ‘şüphe uyandıracağı’ uyarısı yapıldı.

“40 ADET F-16 SAVAŞ UÇAĞI SATIN ALINMASI TALEBİ”

Mektuba göre, “Bu ayın başlarında, Türkiye’nin 40 adet Lockheed Martin F-16 savaş uçağı satın alınmasını ve mevcut savaş uçaklarının yaklaşık 80’inin modernizasyonunu” talep ettiği bildirildi.

Erdoğan’ın “Yeni F-16’lar alarak filomuzu genişleteceğiz” açıklamalarına dikkat çekilen mektupta, “Türkiye’nin talebinin medyada geniş yer bulması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat yaptığı açıklamaların, bu olası satışa muhalefetimizi ifade etmek için yeterli bir temel oluşturduğuna inanıyoruz” denildi.