ABD, Kabil Büyükelçiliğini tahliye ediyor

Taliban, Kabil kapısına dayandı. ABD, Kabil Büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. İngiltere'nin ise önümüzdeki gün Büyükelçiliğini tahliye edeceği öğrenildi.

ABD, Kabil Büyükelçiliğini tahliye ediyor

Taliban, Kabil kapısına dayandı. ABD, Kabil Büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı. İngiltere’nin ise önümüzdeki gün Büyükelçiliğini tahliye edeceği öğrenildi.

Taliban, Afganistan’ın kalbine doğru ilerlerken, ABD’den flaş bir karar geldi.

ABD, Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı.

Reuters’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Şu anda binadan ayrılan küçük bir grup insan var, personelin çoğunluğu ayrılmaya hazır bir şekilde bekliyor. Elçilik çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

AP ise bir Chinook helikopterinin Kabil’deki ABD Büyükelçiliği üzerinde uçtuğu anları görüntüledi.

Söz konusu helikopterler yüksek yolcu kapasitesi ile dikkat çekiyorlar.

ABD basınında yer alan haberlerde ise elçilik çalışanlarına dün hassas materyalleri yok edin talimatı gittiği bilgisi yer aldı.

Başka bir deyişle, ABD Dışişleri Bakanlığı, propaganda olarak kullanılabilecek her şeyin yakılması gerektiğini emretti.

İngiltere’nin de önümüzdeki gün Büyükelçiliğini tahliye edeceği öğrenildi.

TALİBAN, KABİL’E DAYANDI

Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi sürerken, örgütün, doğudaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad’ı ele geçirdiği duyuruldu.

Reuters’a konuşan Afgan yetkililer, ülkenin doğusunda yer alan Nangarhar vilayetinin başkenti Celalabad’ın Taliban kontrolüne geçtiğini bildirdi.

Açıklamada, Afgan askerlerinin yardım istediği ve aralarından üç kişinin yaralı halde olduğu belirtilerek yaralı Afgan askerlerine tıbbi müdahale yapıldığı kaydedildi.

Taliban’ın Celalabad’ı ele geçirmesinin ardından, Afgan hükümetinin kontrolü altında olan tek büyük şehir başkent Kabil oldu.

TALİBAN, KABİL’E GİRDİ

Taliban Kabil’e girdi.

Reuters’ın Afganistan İçişleri Bakanlığından aktardığına göre Taliban her yönden Kabil’e girdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Kabil’deki son duruma ilişkin açıklama yaptı:

“Kabil’in saygıdeğer yurttaşları;
Kabil’in birkaç uzak bölgesinde silah sesleri duyuldu. Uluslararası ortaklarla koordineli olarak ülkenin güvenlik ve savunma güçleri Kabil’deki güvenlik durumunu kontrol ediyorlar.”

TALİBAN: GÜÇ KULLANMAYACAĞIZ

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil’in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.

Mücahid, Kabil’in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.