ABD istedi: NATO Dedeağaç’a uzanacak hattı fonlayacak

Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehri ABD emperyalizminin gözdesi haline geldi.

ABD istedi: NATO Dedeağaç’a uzanacak hattı fonlayacak

Yunanistan ile ABD-NATO ilişkilerinde yaşanan yakınlaşma ve en son gerçekleşen askeri işbirliği anlaşması ile birlikte Batı Trakya’nın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehri ABD emperyalizminin yeni gözdesi oldu.

Buna göre, bundandan böyle pek çok askeri tatbikat ve operasyona ev sahipliği edecek olan şehre, Yunan ordusunun akaryakıt hattının uzatılması kararlaştırıldı.

Azınlıkça‘da yer alan habere göre, Atina’nın Elevsina bölgesinden Kavala şehrine kadar uzanan hattın, Dedeağaç’a uzatılması için gerekli olan maddi fonun ise NATO tarafından sağlanacağı aktarılıyor.

Söz konusu hat, özellikle Rusya ile bölgede olası bir gerginlik durumunda müdahale etmek üzere hazır bulunacak olan ABD-NATO askerlerine akaryakıt tedarik edecek.

“TRANSATLANTİK İTTİFAKI”

Dedeağaç’ta yoğunlaşan sözkonusu emperyalist yığınağı anlamak için, ABD ve AB emperyalizminin vurucu gücü NATO’nun son dönemde daha “verimli” kullanma çalışmaları yaptığı Yunanistan için ABD Başkanı Joe Biden’in mart ayında kullandığı ifadeleri hatırlatmak önemli hale geliyor. Biden, Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ayaklanmasının 200. yıldönümü olan 25 Mart’ta Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’ya gönderdiği mesajda, “ABD’nin Rusya ve Çin ile olan anlaşmazlıklarında jeostratejik çıkarları açısından Yunanistan’la ilişkilerin ‘kritik önemde’ olduğunu, Yunanistan’ın önemli bir NATO müttefiki ve ABD’nin dostu olduğunu, Doğu Akdeniz’de, Karadeniz’de ve Batı Balkanlar’da istikrara, barışa ve refaha katkı sağladığını söyledi. Ayrıca mesajında, ‘Başkan olarak, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme ve Transatlantik ittifakına ve bizi birleştiren tüm ortak değerlere olan bağlılık geleneğini sürdürmeyi dört gözle bekliyorum.” demişti.