ABD ile Türkiye'den Suriye sınırına yeni üs

ABD'nin öncülüğündeki "IŞİD'le mücadele koalisyonu"nun Rojava ile Türkiye arasındaki bölgede yeni askeri üs kurmakta olduğu iddia edildi.

ABD ile Türkiye'den Suriye sınırına yeni üs

ABD’nin öncülüğündeki “IŞİD’le mücadele koalisyonu”nun Rojava ile Türkiye arasındaki bölgede yeni askeri üs kurmakta olduğu iddia edildi.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın “IŞİD kalıntılarının ortadan kaldırılmasını Ortadoğu politikasının kilit önceliği” olarak belirlemesinin ardından, IŞİD’le savaş koalisyonunun Türkiye-Suriye sınırında yeni askeri üs inşası için kolları sıvadığını ifade edildi.

Askeri üssün Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Heseke’nin Derik kentinde Rojava-Türkiye sınırının en doğu noktasında kurulacağı bildirildi.

Arab News, geçen ay Rus askeri polisinin ABD’nin Irak’taki üslerine lojistik ve askeri destek göndermek için kullandığı Eyn Dîver’deki bir otoyolun yakınına konuşlandığını da yazdı.

Haberde Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin(SOHR) koalisyonun 50 zırhlı araç ve kamyondan oluşan yeni konvoyunun geçen hafta bölgeye ulaştığının teyit edildiği belirtildi.

Lojistik teçhizat ve silah taşıyan askeri konvoyun Rojava’ya geçtiği yazılan haberde, “ABD’nin YPG ile yerel işbirliğinin, bu grubu PKK ile bağlarından ötürü terör örgütü olarak değerlendiren Ankara’nın öfkesini çekeceği” belirtildi.

Askeri üsün kurulacağına dair bir haber de Suriye resmi haber ajansı SANA’dan geldi.

ABD’NİN VARLIĞI UZUN SÜRELİ OLACAK

Konuyla ilgili görüşüne başvurulan Washington merkezli kuruluş Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün hükümet ilişkileri bölümünün direktörü Nicholas Heras, ABD’nin yeni üs için Eyn Dîwer’i seçmesinin stratejik bir hamle ve kuzeydoğu Suriye’deki varlığını uzun vadeli kılmaya yönelik olduğunu söyledi.

Heras, “Üs, Irak Kürdistan Bölgesi’nden Suriye’nin kuzeydoğusuna en önemli geçiş noktasının yakınında olacak; burası, IŞİD’le savaşta Suriye’ye ikmal ve takviye girişi için en çok kullanılan yol” değerlendirmesini yaptı.

ABD askerlerinin bu yeni üsten insansız hava araçları gibi hava varlıklarını da kullanabileceğini, bunun kalan IŞİD liderleri ve unsurlarına yönelik keşif ve saldırılar için çok kullanışlı olacağını anlatan Heras, şöyle devam etti:

“Ancak Eyn Dîver bir ileri operasyon üssünden ibaret, İncirlik’in ölçeği, imkanları ve kalıcılığına sahip bir üs değil.

İncirlik, yarım yüzyılı aşkın süredir NATO planlamasının önemli bir parçası olan büyük bir tesis. İncirlik’in stratejik amacı var, o da NATO operasyonlarını büyük güç olan rakibe, özellikle de Rusya’ya karşı desteklemek.”

ABD İÇİN ‘ZORUNLULUK’

Heras, İncirlik’e Eyn Dîver’i takviye etmek için gerekli olmadığını, bunun Erbil hava üssünden yapılacağını söyledi.

Gazeteye konuşan İstanbul merkezli Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Navvar Saban ise, yeni üssün ABD’nin bölgedeki stratejisi için bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Saban, “Bir dizi ABD birliğinin çekilmesinin ardından, ABD’nin bölgedeki varlığı, İran yanlısı milisler ve IŞİD’in meydan okumasıyla karşı karşıya. Dolayısıyla bu bölgeyi terör gruplarının saldırılarına karşı güvenliğe almaya yönelik bir strateji” ifadelerini kullandı.