ABD heyeti, Kürtler arası diyalog için Rojava'ya gitti

ABD'den üst düzey bir heyetin Kürt taraflar arasındaki diyalog süreci kapsamında Rojava'ya gittiği öğrenildi.

ABD heyeti, Kürtler arası diyalog için Rojava'ya gitti

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Joey Hood başkanlığında üst düzey bir heyetin Kürt taraflar arasındaki diyalog süreci kapsamında Kamışlo’ya gittiği aktarıldı.

Rûdaw’da yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı’nın Yakındoğu İşleri’nden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood başkanlığında bir heyet Rojava’ya geçti.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) kaynaklarından edinilen bilgiye göre dün Kamışlo’ya gelen ABD heyeti, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve ENKS ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek. Heyetin taraflar arasındaki diyalog sürecini takip edeceği ve ayrıca Rakka ile Deyrezor sivil meclisleri ile de birer görüşme gerçekleştireceği öğrenildi.

ENKS ve PYNK arasındaki görüşmeler ABD ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gözetiminde Nisan 2020’de başlamıştı. Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa’nın da destek verdiği müzakerelerde 16 Haziran 2020’de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılındı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog durduruldu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı David Brownstein, ENKS yetkilileri ile online bir toplantıda bir araya gelmiş ve konu tekrar gündeme gelmişti.