ABD Dışişleri Bakanlığı : Biden'ın, Küba ile ilgili ilk adımları kısa süre içerisinde atılacak

'Biden yönetiminin Küba politikasının gözden geçirilmesi ve Havana'nın son dönemin en büyük protestolarını bastırması bağlamında atılacak ilk adımları kısa süre içinde duyuracağını' söyleyen ABD Dışişleri yetkilileri, Havana'nın Venezüella'daki Maduro yönetimine desteğinin de hesaba katılacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı : Biden'ın, Küba ile ilgili ilk adımları kısa süre içerisinde atılacak

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri açıklamalar yaptı. Yetkililer, ‘Biden yönetiminin Küba politikasının gözden geçirilmesi ve Havana’nın son dönemin en büyük protestolarını bastırması bağlamında atılacak ilk adımları kısa süre içinde duyuracağını’ belirtti.

Reuters’e konuşan ABD Dışişleri’nden üst düzey yetkililer, ‘Biden yönetiminin Küba hükümeti üzerindeki baskıyı devam ettirirken, Küba halkının insani dramını hafifletmenin yollarını arayacağını’ söyledi.

Bir yetkili, Washington’ın, Joe Biden’ın selefi Donald Trump döneminde kapatılan havale akışını ‘Küba hükümetinin eline para geçmeyecek şekilde yeniden tesis etmek için olası geçici çözüm üretmeye çalıştığını’ aktardı.

Önceki haftaki olayların gidişatının kesinlikle siyasi sonuçları olacaktır. Atılacak ilk adımlara dair ABD hükümetinden oldukça kısa süre içinde açıklama bekliyorum” diyen bir yetkili, Küba’dan ‘yüksek öncelik’ diye söz ederek şöyle devam etti:

“Ada çapında 58’den fazla sayıda yerde on binlerce protestocunun hükümetten değişim talebinde bulunmasının ışığında, bu, Küba için tarihi bir andı.”

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ise protestolardan ‘ABD’nin finanse ettiği karşı devrimci unsurları ve paralı askerleri’ dedi.  Raul Castro ile birlikte miting düzenleyen Diaz-Canel, ‘Küba’yı istikrarsız ve tehlikeli göstermek için uluslararası bir kampanya yürütüldüğünü, Küba’da yaygın protestolar düzenlediği anlatısının uydurma olduğunu, bu yalanın sosyal medya, yabancı politikacılar ve aktivistler tarafından yayılmasının tesadüf olmadığını’ sıraladı.

Tüm bunlar, konvansiyonel olmayan savaş el kitabının soğuk hesaplarıdır” diyen Küba lideri, ‘Washington ve Kübalı göçmenlerin yaşadığı Florida’daki siyasi aygıt tarafından finanse edilen medya terörizmine maruz kaldıklarını’ ve ‘sosyal medyada da öfke, yıkım ve nefret taşmasını yüceltip teşvik etme kampanyası yürütüldüğünü’ dile getirdi.