ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşen Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, Blinken'in Çavuşoğlu'na, 'Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığını' belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşen Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’li mevkidaşı Blinken ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda “S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini bir kez daha söyledik.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin Rus yapımı hava savunma sistemi S-400’leri elinde tutmaması gerektiği konusunda çağrı yaptığı belirtildi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi. İki bakan, Blinken’ın göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikinci gün oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

“Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. PKK’nın son zamanlarda artan saldırılarını da hatırlattık. Suriye konusunu insani boyutlarıyla da ele aldık. S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini bir kez daha söyledik. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzeri, ihtiyaçlarımızı karşılamak için müttefiklerimizle işbirliği içinde olacağımızı söyledik.

ABD Dışişleri Bakanı’yla Türkiye ya da ABD’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık. Afganistan Konferansı’nı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz.

Avrupa Birliği’nin sözlerini tutması gereklidir. Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm için çaba sarf ediyoruz. Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara bağlanmamalı.”

ABD’DEN ‘S-400’LER ELDEN ÇIKARILMALI’ AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, Blinken’in Çavuşoğlu’na, ‘Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini elinde tutmaması çağrısı yaptığını’ belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

“ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çarşamba günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavusoğlu ile görüşmesinde Ankara’dan Rusya’nın S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmamasını talep etti. Blinken aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi karşısındaki endişesini dile getirdi. İki bakan Suriye ve Afganistan’daki ortak çıkarları, NATO müttefikleri Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını da ele aldı.”

Çavuşoğlu ile Blinken daha önce 15 Şubat’ta telefon görüşmesi yapmış ve ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleler, FETÖ ve PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye ve Doğu Akdeniz konularında değerlendirmelerde bulunmuşlardı.