ABD, Bahreyn ve BAE'yi "Başlıca Güvenlik Ortağı" ilan etti

ABD, Bahreyn ve BAE'yi "Başlıca Güvenlik Ortağı" olarak tanıdığını açıkladı.

ABD, Bahreyn ve BAE'yi

Beyaz Saray, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ABD’nin “Başlıca Güvenlik Ortağı” olarak tanındığını duyurdu.

Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Bugün hem BAE hem de Bahreyn’in, ABD’nin Başlıca Güvenlik Ortağı olarak tanındığını duyuruyoruz.” denildi.

“Başlıca Güvenlik Ortağı” pozisyonunun, BAE ve Bahreyn’e özel bir statü olduğunun altının çizildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu durum, bizim sıra dışı güvenlik ortaklığımızın bir göstergesidir.” değerlendirmesinde bulunuldu.Bugünkü kararın BAE ve Bahreyn ile ABD arasındaki yeni bir ortaklık düzeyinin göstergesi olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu karar aynı zamanda, bizim sıra dışı cesaretimizi, kararlılığımızı ve liderliğimizi yansıtmaktadır.”

TRUMP DUYURMUŞTU

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail arasında ilişkileri normalleştirmek üzere varılan anlaşmada imzalar atılmış, ABD Başkanı Trump, 5-6 Arap ülkesinin daha sırada olduğunu söylemişti.

Bahreyn ve BAE’nin diplomatik ilişkileri başlatmak üzere İsrail ile vardıkları anlaşmada imzalar Washington’da atılmıştı.

Beyaz Saray’da düzenlenen törende konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, “Tarihin seyrini değiştirmek üzere buradayız” diyerek, “On yıllar süren bölünme ve çatışmalar sonrasında yeni bir Orta Doğu’nun şafağındayız” ifadesini kullanmıştı.

Konuşmasında “beş ya da altı Arap ülkesinin daha” İsrail ile ilişkileri normalleştirme yolunda yakında adım atacağını, bu ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü belirten Trump, ülke ismi ise vermedi. ABD Başkanı, imza töreni öncesinde BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan ile ikili görüşmesi sonrasında, “Suudi Arabistan ile de harika görüşmelerimiz var. Onların da açık görüşlü olduğunu düşünüyorum” demişti.