ABD Bağdat Büyükelçisi: Türkiye, Irak'ta PKK'ye karşı harekete geçtiğinde endişe duyuyoruz

“Siyasi müzakere ve diyalog yoluyla sorunlarınızı çözün. Çünkü şiddetin tercih edilmesi güvenin azalmasına neden olur”

ABD Bağdat Büyükelçisi: Türkiye, Irak'ta PKK'ye karşı harekete geçtiğinde endişe duyuyoruz

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Türkiye’nin PKK ile mücadelede ABD’nin yöntemini kullanarak, PKK ile mücadele yürütmesi için Bağdat’a fırsat vermesi gerektiğini söyledi. Tueller, Washington için en iyi yöntemin bunun olduğunun altını çizdi.

Matthew Tueller ve ABD Erbil Başkonsolosu Robert Palladino, başkent Erbil’de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin IBKY sınırları içerisinde PKK’ye yönelik operasyonlarına değinen Tueller, “PKK’yi uzun süredir terör örgütü olarak kabul ediyoruz. PKK’nin yasal olmayan bazı Şii milis gruplarıyla ilişkileri var ve bazı yerlerde omuz omuza koordinasyon içindeler” dedi.

‘DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ’

“Türkiye’nin Irak’ta PKK’ye karşı harekete geçmesinden derin endişe duyuyoruz” diyen ABD Büyükelçisi, “Çünkü bu uzun vadede Irak güçlerini daha da zayıflatıyor ve Irak hükümetine meydan okuyor. Zaman içinde Türkiye’nin de bizimle aynı yaklaşımı benimseyeceğini, çıkarlarımızın gerçekten de Irak devletinin PKK’nin faaliyet gösterdiği bölgelerle başa çıkabilen ve onu bir tehdit olarak ortadan kaldırabilen bir Irak olduğunu görmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Tueller, Irak’ın bir müttefiki olarak bütün dostlarımıza, “Siyasi müzakere ve diyalog yoluyla sorunlarınızı çözün. Çünkü şiddetin tercih edilmesi güvenin azalmasına neden olur” çağrısında bulundu.

“ABD ASKERLERİ, ERBİL’DEN ÇEKİLMEYECEK”

Tueller, ABD’nin şu anda Erbil’deki Herir Askeri Üssü’nden çekilme planının olmadığını söyledi.

Irak’taki Şii milis grupların ABD askerlerine yönelik saldırılarıan ilişkin olarak Tueller, “Washington kendini savunma çabası içinde fakat bu çabaların Irak’ın zayıflamasına yol açmasını istemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Matthew Tueller’in medya organlarına verdiği röportajın tamamı Fazıl Hewrami tarafından yazıya dökülerek Rûdaw İngilizce bölümünde yayınlandı.