"AB, Türkiye’ye yaptırım uygulama kararını dondurdu"

Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama ve sondaj faaliyetleri nedeniyle, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iki yöneticisinin yaptırım listesine alınması kararıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

İngiliz haber ajansı Reuters’a demeç veren 4 AB’li diplomat, “AB’nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üst düzey yöneticilerini kara listeye alma planlarını dondurduğunu” ifade etti.

Diplomatlardan biri, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Brüksel’e yaptığı, “NATO müttefiki ve AB aday ülkesi olan Türkiye’ye yaptırım uygulamaması” çağrısının bu kararda etkili olduğunu ifade etti.

Başka bir diplomat, “Başka kişilerin de kara listeye alınmasıyla ilgili çalışmalar durdu ve artık ekonomik yaptırımlardan konuşulmuyor” ifadelerini kullandı. Bir diğer diplomat ‘çalışmaların başarılı olmadığını’ söylerken, başka bir diplomat ise ‘diplomatik yola öncelik verildi’ ifadesini kullandı.

Diplomatlar, Erdoğan ile Avrupa Komisyonu Başkanı arasında 9 Ocak’ta gerçekleştiren video konferansın ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve NATO Genel Sekreteri ile yüz yüze yaptığı görüşmenin, “Türkiye’ye karşı değişimi etkilediğini” dile getirdi.